Ждрелото на река Ерма – перфектен избор за еднодневна екскурзия

Широка поляна предоставя чудесна възможност за пикник и къмпингуване

Нещо за четене
17:30 - 12 Юли 2019
13188
Ждрелото на река Ерма – перфектен избор за еднодневна екскурзия

На около 80 км западно от столицата, в непосредствена близост до Сърбия, сгушена между стръмни скали и приказни гледки, кротко преминава една малка и не много популярна в България река – Ерма. Обгърната в легенди и древна история тя предлага идеалните условия за разходка и разведряване на отегчените от градския живот. 

Ждрелото на река Ерма е невероятно красивата местност, която се намира на около 4-5 км от град Трън. 

Ждрелото е с дължина около 100 метра и ширина в най-тясната част около 5 метра. От двете страни на реката се издигат отвесни скали с височина около 150-200 м.

За любопитните туристи и природолюбителите е изградена специална екопътека, която започва от южния край на каньона. Маршрутът е с дължина 13 км и минава през дървени мостове над река Ерма, продължава през тунел, прорязан в скалата, а зад него се спуска по 35-метров дървен мост, след който започва изкачване на западната скала на ждрелото. Най-интересните и атрактивни обекти по трасето на екопътеката са двете ждрела — на река Ерма и на река Ябланишка.

Трънската екопътека разкрива живописните гледки на реката. Ерма извира от сръбската планина Власина и минава 25 км през територията на България, за да се влее отново в сръбската част на река Нишава. Там тя образува един от най-величествените проломи в цяла Югоизточна Европа — Погановския пролом, който се намира край стария български манастир "Св. Йоан Богослов".

Гледката, която се открива от екопътеката, спира дъха с внушителните си скални образувания в речните ждрела, пенливи водопади и водни прагове. Неслучайно Алеко Константинов, възхитен от региона, възкликва в своите пътеписи:

Погледнете сега!… В този момент ще въздъхне ли някой за Тирол и Швейцария, че да го цапна по устата! 

Широка поляна около реката предоставя възможност за пикник и къмпингуване.

В началото на пътеката има място за паркиране

Ако пътувате с кола, носете си дървени въглища и мръвки, които да опечете на място — на разположение са няколко барбекюта

Обособен е и кът за игри за най-малките

Не пропускайте да се отбиете и при няколкото сергии със собствено производство продукция на хората, типична за тези места: малки дървени сувенири, домашен мед, сладко и други лакомства

Екопътеката преминава по дървени стълби и мостче над реката