Жега преди 3-ия мандат: Радев изпитва партиите на "Дондуков"2

Президентът свика политическите сили поотделно на консултации преди решаващата стъпка

Новини
08:08 - 15 Юли 2022
2346
Жега преди 3-ия мандат: Радев изпитва партиите на "Дондуков"2

Президентът Румен Радев днес започва втора серия консултации с представители на всички парламентарни групи, за да вземе решение на коя от тях да връчи третия мандат за съставяне на правителство.

След като "Продължаваме промяната" не можаха да съберат подкрепа в парламента при първия, а ГЕРБ-СДС върнаха веднага втория - това е последният шанс за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание.

Държавният глава ще приеме на „Дондуков“ 2 последователно представителите на „Продължаваме Промяната“, ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България", „Има такъв народ", „Демократична България“ и „Възраждане“.

След гласуването на вот на недоверие и оставката на правителството на премиера Кирил Петков, започна конституционна процедура за формиране на правителство в рамките на настоящия парламент.

На 8 юли номинираният за премиер от най-голямата парламентарна сила „Продължаваме Промяната“ Асен Василев обаче върна на президента неизпълнен първия проучвателен мандат за правителство, след като не успяха да съберат подкрепа за техен нов кабинет. Вчера от ГЕРБ-СДС обявиха пред президента, че няма да упражнят даденото от конституцията право за реализиране на проучвателен мандат за съставяне на правителство в този парламент, както и няма да посочват кандидат за министър-председател, който да получи мандата, каквато беше позицията на коалицията.

Президентът Радев заяви, че независимо дали са в управление или в опозиция, всички парламентарно представени партии имат своята отговорност за намиране на изход от задълбочаващите се кризи, които прераснаха и в политическа криза. Инфлацията, социалната и здравната криза влияят пряко върху живота на българските граждани и изискват неотложни действия от отговорните институции, каза президентът.

Държавният глава обяви, че на консултациите с парламентарните сили очаква да се чуе как те виждат изход от създалата се криза, какви възможности виждат за коалиционни разговори, за търсене на мнозинство в рамките на този парламент, около какви приоритети и програми могат да търсят обединение, и тогава ще вземе решение на кого да връчи третия мандат за съставяне на правителство. Въпросът за властта, който наистина е важен, не отменя отговорността пред гражданите и държавата, която носят всички политически сили, и българите очакват от политиците решенията и защитата на националния интерес да бъдат поставени над партийните сметки, заяви президентът Радев, цитиран от БТА.

След консултациите днес Румен Радев има една седмица, за да вземе решение при кого да отиде третият мандат.

При неуспех - най-вероятно в началото на октомври, ще има предсрочни избори. И седемте парламентарни партии са приели поканата на държавния глава.