Жегата не прощава: Прокуратурата гледа филма „Близо“ дали е порнографски

Сигнал от гражданин е постъпил седмица преди планираната прожекция в Пловдив

Новини
17:03 - 27 Юли 2023
3108
Жегата не прощава: Прокуратурата гледа филма „Близо“ дали е порнографски

Районна прокуратура - Пловдив е започнала проверка по сигнал на гражданин, постъпил на 29.06.2023 г. за филма „Близо“. Това става ясно от разпространено съобщение от прокуратурата днес след публикации в регионални и национални медии.

С него реално се потвърждава, че такава проверка е образувана, макар и да не се посочват резултати от нея до този момент, т.е. дали наблюдаващите и проверяващите са изгледали филма, който предизвика вълнения преди всичко сред привърженици на "Възраждане".

В сигнала от граждани се сочи, че във филма са показвани порнографски материали с участието на лица, ненавършили 14-годишна възраст. Сигналът е постъпил седмица преди планираната прожекция на филма в Кино "Лъки дом на киното" в гр. Пловдив на 14.06.2023 г.

От прокуратурата заявяват, че до момента те не са били сезирани от лица и институции за безредици по време на прожекцията.

"Независимо от това, в хода на предварителната проверка под наблюдението на Районна прокуратура - Пловдив се събират данни за всички обстоятелства."

Установено е, че група лица, привърженици на определена политическа сила, която не се посочва поименно, са се били събрали пред киното да протестират срещу излъчването на филма. 

Техните действия се проверяват също за извършени престъпления от общ характер, 

се заявява в съобщението, като от институцията обещават информация по установената фактология след като материалите бъдат докладвани на наблюдаващия прокурор.

Припомняме, че демонстрации на привърженици на "Възраждане" преди излъчването на филма имаше и в София, където беше отменена, и във Варна, където пък демонстрацията беше подкрепена от ултраси. МВР започна проверка за нахлуването на привърженици на политическа партия в кино "Одеон" в София, а министърът на вътрешните работи Калин Стоянов изиска пълната информация. Няма информация за резултатите от тази проверка.