Жена на тираджия запали най-голямото огнище на COVID-19 у нас

В шивашкия завод "Мизия 96" в Плевен бяха установени 19 нови положителни проби за последните 24 часа

Новини
16:36 - 21 Април 2020
4261
Жена на тираджия запали най-голямото огнище на COVID-19 у нас

Жена на тираджия е запалила с коронавирус най-голямото огнище на заразата у нас до момента, съобщи "Марица". Става въпрос за шивашкия завод "Мизия 96" в Плевен, в който работят над хиляда души.

Там само за последните 24 часа бяха установени 19 нови положителни проби, стана ясно на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб. Така заразените в предприятието вече стават 25.

В цеха, в който се появи заразата, обаче работят 100 жени. РЗИ продължава да взема проби от работничките, но много е вероятно повечето от тях също да са носители на COVID-19.

Шефовете на завода решиха да го затворят за 14 дни заради критичната ситуация. Хората от цеха, в който е открита заразата, ще бъдат в болнични, а останалите – в неплатен.

"На 28 април ще платим заплати, но други приходи нямаме", обяви вече Христофор Дочев, председател на директорския борд на "Мизия 96" АД.

"Марица" се добра до информация от извора как започва всичко и как продължава!

Шивачка в една от залите не се появява на работа. Обяснява, че нещо е болна. Лекува се у дома в продължение на 10 дни, но състоянието й се влошава. Търси медицинска помощ и така дава положителен тест за коронавирус. Според източник на изданието дамата категорично отказва да лежи в болница и продължава да е на лечение у дома.

Самата тя става "нулев" пациент за завода. Но в семейството е втората. Мъжът на шивачката е тираджия и се предполага, че е внесъл заразата от чужбина.

"Марица" се добра до информация, че семейството живее в село до Плевен, най-вероятно Буковлък.

Веднага след като става ясно, че работничката е заразена, от РЗИ се обаждат в "Мизия". Една от шефките е сред последните контактували със заразената и веднага се подлага на тест. Той излиза положителен. Следват отговорничките за отделните зали, някои от които също се оказват заразени.

В шивашкото предприятие се трудят близо 1000 души

В завода има 8-9 зали, в които работят по 100 шивачки. Запознати твърдят, че между машините няма и метър разстояние. От началото на епидемията помещенията се дезинфекцират, а маските са задължителни, но с това се изчерпват и предприетите мерки.

Отделните зали имат контакт помежду си не само чрез отговорничките. Шивачките се возят заедно с коли и автобуси за работа. Други живеят заедно по квартири, тъй като идват от селата извън Плевен.

В предприятието има близо 1000 души, което прави епидемията на територията на Плевен непредвидима! Почти всеки има роднина, приятел или съсед, който работи в "Мизия".

Неслучайно кметът Спартански е изключително уплашен, съобщава "Марица". Той е потърсил Националния оперативен щаб и премиера, за да пита дали градът не трябва да бъде затворен. Очаква се решение до часове.