Жена ще е посланик на Италия в София

Джузепина Дзара ще дойде на мястото на сегашния посланик Стефано Балди

Новини
21:14 - 13 Октомври 2020
2903
Жена ще е посланик на Италия в София

Италианският съвет на министрите назначи Джузепина Дзара за посланик на Италия в София, съобщи италианското издание “Кориере дипломатико”.

Това означава, че за пръв път италианската дипломатическа мисия в България ще се оглави от жена. Дзара, която е с ранг на пълномощен министър, ще започне новата си работа през следващите месеци.

В София тя ще дойде на мястото на сегашния посланик Стефано Балди, който е в България от септември 2016 г.

Родената в област Кампания дипломатка познава добре българския език и България, където вече е била на работа в посолството на Италия.

Джузепина Дзара е родена през 1966 г. в Салерно, но на 18 години се мести в град Урбино, където завършва политически науки. След това в Рим специализира в школата за международни организации и печели конкурс за работа като дипломат.

Кариерата ѝ в дипломацията започва през 1991 година. Малко след това, през 1994 г., отива в мисията в София и до 1998 г. работи в нея, отговаряйки за търговските и икономически връзки в консулския отдел.

След това е на служба в италианското посолство в Отава, Канада, където е съветник, отговарящ за политическите връзки и за връзките с медиите.

След завръщането си в Италия Джузепина Дзара следи в Министерството на външните работи международните финансови преговори за преструктуриране на чуждия дълг към Парижкия клуб.

Дзара става и първи съветник в Постоянното представителство на Италия в ООН.

Новата посланичка на Италия в България говори освен български и английски, френски и испански език.