Жената на Боби М.: Треперя от емоции, това е голяма чест за мен

Мария Петрова стана почетен член на Eвропейската гимнастика

Топ
14:59 - 01 Декември 2023
394264
Жената на Боби М.: Треперя от емоции, това е голяма чест за мен

Трикратната световна шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова стана почетен член на Eвропейската гимнастика. Признанието за вицепрезидентa на Техническия комитет по художествена гимнастика към Международната централа (ФИГ) беше обявено по време на Конгреса, който се провежда в София.

Преди да влезе в Световните структури Мария Петрова беше президент на Техническия комитет по художествен гимнастика в континенталната организация.

"Успяха да запазят изненадата докрай. Много съм развълнувана, дори и сега треперя от емоции, защото наистина 16 години от моя живот прекарах в работа за художествената гимнастика в Европа, 16 години, които са наистина един голям опит. Придобих много знания, имам много нови приятели и всички те ми помагаха да продължавам напред. Помагаха ми да бъда по-уверена, да знам, че мога повече в името на художествената гимнастика в Европа, сега в света и за българската художествена гимнастика също", каза Петрова, след като получи признанието.

"Аз нямам цели. Моята цел винаги е била да отдам почит и благодарност на този спорт, който толкова много ми е дал, който толкова много ме е обогатил. Всички тези стъпки, които предприех, отказвайки се като състезател първо да попадна в Управителния съвет на Българската федерация през 2001 година, когато Мария Гигова беше президент, след това да продължа с Илиана Раева, да бъда част от Европейската гимнастика първо като член, а след това като президент на Техническия комитет и сега в световната гимнастика. Всичко това го правя в името на развитието на този прекрасен спорт", добави тя.

Конгресът на Европейската гимнастика гласува против връщането на спортистите от Русия и Беларус на международни турнири от 1 януари 2024 година,

"Като официален представител и на конгреса и на Международната федерация аз нямам право да коментирам ситуацията около Русия и Беларус, затова бих искала да бъда извинена. Войната никога не е добре нито за хората, нито за спортистите. Както виждате, това рефлектира върху всички", лаконична беше Петрова.

Тя коментира очакванията си за следващата година, която е олимпийска.

"Този олимпийския цикъл беше по-къс заради пандемията от Ковид 19. Аз първо се надявам да имаме едни успешни въобще олимпийски игри като организация, а от страна на България и на българския отбор предстои да правим оглед на композициите. Чувам, че много се готвят, че имат страхотни нови попадения и нови идеи. Очаквам с нетърпение да ги видя следващата седмица. По отношение защитата на олимпийската титла, мога да кажа, че е по-трудно да останеш на върха, отколкото да стигнеш там, но аз искрено вярвам в нашите гимнастички, че ще дадат най-доброто от себе си и ще представят България достойно в Париж", коментира трикратната световна шампионка.