Женска съдийска тройка ще ръководи Ливърпул - Челси, които определят супершампиона на Европа

Битката за трофей е в турския мегаполис Истанбул

Спорт
08:08 - 14 Август 2019
3301
Женска съдийска тройка ще ръководи Ливърпул - Челси, които определят супершампиона на Европа

Ливърпул и Челси ще определят тази вечер от 22,00 часа в Истанбул новия супершампион на Европа в първия изцяло английски сблъсък за престижния трофей.

Ливърпул, който е актуалният носител на трофея в Шампионската лига, е определян като фаворит в сблъсъка, а и отборът на Юрген Клоп ще се опита да се реваншира за загубата след дузпи в спора за Суперкупата на Англия срещу шампиона Манчестър Сити. Челси, който триумфира в Лига Европа, пък стартира разочароващо сезона с новия мениджър Франк Лампард, като допусна поражение с 0:4 от Манчестър Юнайтед в първия кръг, и също е длъжник на феновете си. Така и двата отбора излизат мотивирани да успеят, което гарантира зрелищен сблъсък на “Водафоун Парк”, домът на Бешикташ.

При успех Ливърпул ще добави 13-и европейски трофей във витрината си, като повече имат само Реал Мадрид, Барселона и Милан. Истанбул е специален град в историята на Ливърпул заради чудото от финала в Шампионската лига през 2005 година, когато “мърсисайдци” стигнаха до трофея, след като изоставаха с 0:3 на полувремето срещу Милан.
През същата 2005 година Ливърпул печели Суперкупата на Европа срещу ЦСКА Москва и е последният английски тим, вдигал трофея. След това на два пъти Манчестър Юнайтед (2008 и 2017 година) и Челси (2012 и 2013 година) губят мача за отличието.

Челси е печелил Суперкупата на Европа през 1998 година, когато побеждава Реал Мадрид с 1:0, а след това губи първо от Атлетико Мадрид, а след това и от Байерн Мюнхен.

Едно е сигурно - който и от двата отбора да спечели, трофеят ще замине за Острова за осми път. Повече Суперкупи са печелили само представителите на Испания (15) и Италия (9).

Преди Ливърпул - Челси, седем пъти в мача за трофея са излизали съперници от една страна. Два пъти тимовете са от Италия, а пет от Испания, сред които и миналогодишният двубой, в който Атлетико Мадрид победи Реал в Талин.

Големият отсъстващ от състава на Клоп е вратарят Алисон, който получи травма срещу Норич и ще отсъства между 4 и 6 седмици. Затова на вратата ще застане Адриан, а в групата от 23 играчи за мача в Истанбул попадна и опитният страж Анди Лонергън, който подписа краткосрочен договор.

Мениджърът на Челси Франк Лампард, който има много сблъсъци с Леивърпул като играч, пък е тормозен от проблеми в защита, които лъснаха на старта на сезона. Аут от сметките му е Антонио Рюдигер, чието завръщане се очаква в средата на септември. Отборът беше напуснат и от Давид Луис, който премина в Арсенал.

Така Лампард отново ще разчита на двойката Курт Зума-Андреас Кристенсен, които се представиха колебливо срещу “червените дяволи”.

В Европа двата тима са се изправяли досега 10 пъти, като балансът е в полза на Челси - 3-2 победи и 5 равенства.

Друг любопитен факт около двубоя е, че за първи път жена ще ръководи толкова важен сблъсък.

Мачът беше поверен на французойката Стефани Фрапар, на която ще асистират сънародничката й Манюел Николози и ирландката Мишел О’Нийл, а четвърти рефер ще бъде популярният турски арбитър Джунейт Чакър.