Жерар Депардийо ще играе Брежнев

Нещо за четене
13:38 - 26 Август 2019
4289
Жерар Депардийо ще играе Брежнев

Жерар Депардийо ще изиграе съветския политически лидер Леонид Брежнев – генерален секретар на ЦК КПСС и председател на президиума на Върховния Съвет на СССР. Иконата на френското кино ще се превъплъти в съветски вожд във филма „Пражка пролет” на хърватския режисьор Лордан Зафранович. Идепардийо, който от години има руски паспорт, вече е приел предложението, съобщи продуцентът на филма Андрей Антонио Лека.

Сюжетът ще бъде посветен на събитията в Чехословакия от 1968 г., известни като Пражката пролет, и ще разкаже за лидера на Чехословашката комунистическа партия Александър Дубчек, започнал социални и политически реформи в страната. Начело с Леонид Брежнев, ръководителите и на други социалистически страни, видяха в реформите заплаха за целия социалистически блок. В резултат на 21 август 1968 г. СССР, Германската демократична република, Полша, Унгария и България влязоха с войски в Чехословакия.

„Подписахме споразумение с г-н Депардийо. През септември ще се срещнем с него и екипа му в Париж и ще обсъдим подробностите за снимките на филма“, каза продуцентът. Филмът трябва да излезе по екраните през 2022 г.

Леонид Брежнев