Жертвите на пожара на остров Мауи наближават 70

Новини
10:05 - 12 Август 2023
2548
Жертвите на пожара на остров Мауи наближават 70

Броят на хората, загинали при пожара на хавайския остров Мауи, достигна 67, като се позова на местните власти. Те съобщиха, че днес до средата на деня са били открити още 12 тела.

Броят на потвърдените жертви при пожара на Мауи вече е по-голям, отколкото този при вълните цунами, отнели през 1961 г. живота на 61 човека на най-големия остров от архипелага - Хавай.

Огънят, който се разпространил много бързо и изненадал много местни жители, унищожи почти напълно историческия град Лахайна - столицата на Хавайското кралство през 19-и век.

Малко по-рано губернаторът на американския щат Хавай Джош Грийн съобщи по телевизия Си Ен Ен, че е потвърдена гибелта на 59 души.

"Всички те са загинали при опит да избягат от огъня, а не вътре в сгради", обърна внимание той.

Грийн предупреди, че при това положение броят на жертвите "без съмнение" ще продължи да нараства, тъй като изпепелените здания тепърва ще бъдат претърсени.

Горският пожар пламна на Мауи - един от малките острови от архипелага - в сряда. Заради силните ветрове огънят бързо се разпространи в туристическия град Лахайна, който изгоря напълно. Много хора потърсиха спасение в океана. Те бяха спасени от бреговата охрана и доброволци.

Ройтерс отбелязва, че около 1000 сгради са изгорели и хиляди хора са останали без дом.

Представители на властите в Хавай казаха, че това е най-тежкото природно бедствие в историята на американския щат в Тихия океан.