Жестоки сблъсъци в Берлин заради завода на " Тесла " (ВИДЕО)

Местната полиция се подготвя за нови атаки от протестиращите екоактивисти

Новини
12:20 - 11 Май 2024
5465
Жестоки сблъсъци в Берлин заради завода на "Тесла" (ВИДЕО)

Полицията в Берлин се подготвя за нови протести днес в град Грюнхайде в близост до германската столица, където снощи се стигна до насилствени сблъсъци срещу плановете за разширяване на завод на „Тесла“, съобщи ДПА.

Протестиращите настояват за опазване на климата и са ядосани на плановете на Tesla. Те изразяват опасения, че разширяването на гиганта включва изсичане на приблизително 100 хектара гора в селски район с по-малко от 8000 жители в близост до защитена зона.

Главният изпълнителен директор Илон Мъск се нахвърли срещу протестиращите преди време, като през март написа в X, че те са „или най-глупавите екотерористи на Земята, или са марионетки на онези, които нямат добри екологични цели“.

Представител на силите на реда заяви, че вчерашните акции са взети предвид при настоящото оперативно планиране. Активистите планират нови действия през почивните дни.

Планира се днес по пладне протестиращите да преминат от близката гара „Фангшлойсе“ към обекта на „Тесла“.

Снощи на няколко пъти се проведоха сблъсъци между протестиращи и полиция. Силите на реда използваха палки и лютив спрей. Според тях са пострадали няколко участници в протеста и 21 полицаи. Задържаните са 16 души. На място бяха докарани водни оръдия и бронетранспортьор, но не бяха използвани.

Представители на протестиращите групи критикуваха „непропорционално бруталните“ действия на полицията.

По време на демонстрация вчера няколко активисти са се опитали да влязат в помещенията на фабриката на „Тесла“, но са успели да прескочат оградата на фабричната площадка. Според полицията им е било попречено да влязат на територията на завода.

На близкото летище „Нойхарденберг“ демонстранти са успели да проникнат, задействали са пиротехника и са повредили превозни средства на „Тесла“. Полицията се е опитала да защити този район, но размерът на летището я затруднява.

Отправна точка на протестите беше протестният лагер, създаден близо до автомобилния завод в Грюнхайде. Активисти остават там в къщички на дърветата от края на февруари, за да протестират срещу планираното разширяване на обекта на „Тесла“ и изсичането на гората.

Полицията иска къщите на дърветата да бъдат демонтирани. Води се съдебен спор. От сряда насам противниците на „Тесла“ призовават за дни на действие срещу производителя на автомобили.

">

">