Жирона отново се върна на върха

Късни голове спасиха Барса в Севиля

Спорт
11:21 - 22 Януари 2024
1515
Жирона отново се върна на върха

Cензацията в испанското първенство Жирона отново е на върха в класирането, след като разгроми у дома Севиля с 5:1 в последна среща от 21-ия кръг. Футболистети от Каталуния събраха 52 точки и отново изпревариха Реал (Мадрид), който има 51. Гостите от Севиля са на 17-о място – точно над зоната на изпадащите, с 16 точки.

В истински украински фестивал се превърна срещата, тъй като четири от петте гола във вратата на Севиля бяха дело на играчи от тази страна. Хеттрик заби централният нападател Артьом Добвик, а едно попадение добави Виктор Циганков. Крайното 5:1 оформи Кристиан Стуани в 89-ата минута на срещата.

Гостите от Севиля откриха резултата чрез Исаак Ромеро Бернал в 10-ата минута, но авансът им имаше кратък живот, защото в следващите 9 минути Добвик вкара хеттрик и обърна хода. Най-напред изравни в 13-ата с глава от малкото наказателно поле, засичайки центриране на Савио. Само след още 120 секунди той пак вкара, този път оползотворявайки пас от дълбочина на Кристиан Португес-Порту. В 19-ата минута вече беше 3:1, след като украинецът се разписа с нисък удар по земята и вече има 14 попадения, изравнявайки се на върха при стрелците с Джуд Белингам от Реал.

Бързите и технични комбинации на Жирона бяха тотално неразгадаеми за гостите и в 55-ата минута стана 4:1. Отново пробив и центриране на Савио намери Виктор Циганков, който преодоля вратаря на гостиге Марко Дмитрович. Черната нощ за севилци не свърши и те пуснаха и пети гол, дело на Стуани в края на срещата.

"Нашата обективна цел за момента е да завършим в топ 3. Но сме щастливи, защото изпълнихме първата си цел – да съберем 52 точки и да си гарантираме, че няма да изпаднем. Но ако трябва да определя целта ни до края на първенството – то тя е да се класираме за европейските турнири", заяви старши треньорът на Жирона Мигел Анхел Муньос-Мичел след двубоя.

Феран Торес изигра изключително силен мач и бе в основата на победата на Барселона срещу Бетис. Каталунците спечелиха с 4:2 на “Бенито Вийямарин” след две късни попадения. Феран Торес отбеляза хеттрик и асистира за гол на резервата Жоао Феликс. Това бе първа домакинска загуба за Бетис в шампионата от началото на сезона. Барселона се изкачи на трето място, но изостава на седем точки от лидера Реал Мадрид.

Чави Ернандес пусна като титуляр за първи път 16-годишният централен защитник Пау Кубарси, който имаше добри изяви през първото полувреме. Феран Торес откри резултата в 21-ата минута, а след като се разписа в началото на второто полувреме изглеждаше, че гостите контролират ситуацията. Два гола в рамките на три минути на Иско обаче промениха нещата. Влезлият като резерва Жоао Феликс изведе Барса напред в 90-ата минута, а в добавеното време Феран Торес оформи своя хеттрик.