Жители на с. Тутраканци: Страшна работа беше, язовирът преля!

Новини
18:38 - 04 Юни 2019
5038
Жители на с. Тутраканци: Страшна работа беше, язовирът преля!

9 от крайните къщи в провадийското село Тутраканци вече са евакуирани, след като язовира преля днес по обяд, а надигналата се вода заплашва да ги залее. На място работят екипи на полицията и дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Селото е като вилна зона за Провадия и макар че регистрираните в него хора са малко, трябва да бъдат евакуирани около 300 души. Според кмета, хората няма да имат проблеми, тъй като има къде да отседнат.

Язовирът е частна собственост и водата не е била изпуската правилно

„Страшна работа беше около Провадия! Буря, жестока буря! Дъжд, градушка! Затова и язовирът прелива“, обясняваха хората от селото, които първи напуснаха постройките, които са най-близо до водата. Около 20 къщи още трябва да бъдат евакуирани. Има опасност и стената да се срути, твърдяха от общината в Провадия. По-късно стана ясно, че 9 са крайните къщи в Тутраканци, които са наводнени от придошлата вода от прелялия язовир, и това е наложило бързото евакуиране на хората.

„Повечето от семействата са успели да вземат част от покъщнината си и домашните си животни и са преместени в по-високата част на селото, където водата не може да достигне. На мястото са изпратени спасителни екипи. Прокопова се канал между придошлата вода и близката река, която да поеме потока и да свали нивото му“, обясни областния управител на Варна Стоян Пасев.

Според него, причината за преливането на язовира не е единствено в проливните дъждове, а и във факта, че водоемът е частен и собствениците не изпускат регулярно водата. Въпреки че преди 2 дни били предупредени да го направят, не го сторили. „В момента прокопахме водосборното сухо дере, отводнява се язовира, трупа се още пясък отгоре. Лошото беше, че самата язовирна стена е от пръст“, обясни още Пасев.

Няма данни за пострадали хора, но спешни екипи дежурят на място.

Ниските части в селото са напълно наводнени, 9 къщи вече са евакуирани