Жива верига от БЧК-доброволци в Южния парк

Множеството отбеляза Световния ден на първата помощ

Новини
16:04 - 12 Септември 2020
2161
Жива верига от БЧК-доброволци в Южния парк

Традиционната "Човешка верига" направиха доброволците от столичната организация на БЧК в Южния парк днес по повод Световния ден на първата помощ, който тази година преминава под мотото “Първа помощ в училище”.
 
"Оказването на първа долекарска помощ е животоспасяващо в много ситуации. Това е една от задачите на БЧК – да обучава своите доброволци и членове да бъдат полезни на хората, когато са в нужда и заедно с това да популяризират необходимостта от знания за оказване на първа долекарска помощ на хора, които са изпаднали в беда", каза Спаска Тасева, която е зам.-директор на Столичната организация на БЧК.

Тя обясни, че по тази причина те също традиционно и за пореден път са събрали младежите и другите доброволци от столична червенокръска организация, за да може да отбележат подобаващо деня.
 
"Целта ни е да покажем на хората, още веднъж да обърнем тяхното внимание за необходимостта, потребността и значимостта на оказването на първа долекарска помощ в критични ситуации. Заедно с това да направим един празник и за нашите доброволци в знак на признателност и уважение към това, което правят", посочи тя.
 
По време на събитието всички участници и гости се хванаха за ръце и образуваха традиционната в цял свят "Човешка верига" в подкрепа на първата помощ за всички нуждаещи се.
 
По предложение на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, от 2000 г. Световният ден на първата помощ се отбелязва във втората събота на септември.