Животът ви е скапан, защото сте загубеняци, а не заради Ретроградния Меркурий

Няма начин за научно оборване на теориите за зловредното влияние на горката планета, защото те не се коренят в науката, а в първичното суеверие

Ексклузивно
02:23 - 30 Януари 2021
17270
Животът ви е скапан, защото сте загубеняци, а не заради Ретроградния Меркурий

Тези от вас, които са успели да преминат с относителен успех през клопките на битието и да оцелеят без да са наясно с термина „Ретрограден Меркурий“, моля да спрат да четат веднага. Не искам да съм този, който ще пълни главите ви с псевдонаучни лайна и туземни суеверия. Останалите – заповядайте насам, доведете и приятелките си. Няма нужда да сте спали на захарче предната вечер, мен и без него ме бива.

Ретроградното движение на планетите означава, че чат-пак някоя от съседките ни в Слънчевата система, които от 4-5 милиарда години се въртят от запад – на изток, решава да тръгне наобратно. Още пещерните канибали са забелязали този феномен, надлежно описан от ранните астролози няколко хилядолетия преди Новата ера. Работата обаче е там, че няма планета, която да сменя посоката си на движение. Става въпрос само за оптическа илюзия. Все едно Фики Стораро или Божинката да профучат по магистралата с мазерати – ще им се стори, че скапаните ви опели или дачии вървят назад. Макар че всъщност вие упорито пъплите напред.

А, и още нещо – древните астрономи, открили ретроградността, единодушно смятали, че Земята е центърът на Вселената. Което е толкова вярно, колкото и че доцент Мангъра е средоточието на научната мисъл или Арман Бабиокян – на справедливото народно недоволство. Античната астрономия и тъпият й, психясал братовчед – астрологията, прикачват на един елементарен оптичен феномен свръхестествени качества. Което може и да е вършело работа за беззъбите и безпросветни крепостни селяндури, но днес е смърт за здравия разум.

Защо точно горкият Меркурий, да го вземат дяволите? Елиптичната орбита на това нещастно небесно тяло означава, че от нашата гледна точка той се забързва и забавя по-често от останалите планети в Слънчевата система. По плитката тангента на своя ход Меркурий сякаш се влачи като съдебната реформа, а в острата част се забързва като кариерата на ЛиЛана след срещата й с Васил Божков. Пак повтарям – така изглежда, когато се гледа от Земята, иначе той си се движи съвсем равномерно и без да му дреме за несгодите в мизерния живот на тукашните обитатели.

Това обаче не пречи на астролозите да се възползват от факта, че огромен процент от земните жители са примитивни и необразовани кифли и тутманици, които са готови да приемат някаква планета за източник на неудачите си, вместо безкрайното многообразие на необхватната вселена или собствената си тъпота.

Вижте, няма начин за научно оборване на теориите за зловредното влияние на Ретроградния Меркурий, защото те не се коренят в науката, а в първичното суеверие. По-лошо – те са тъпо суеверие. Човек може да си обясни защо Христо Стоичков винаги стъпва на терена с левия крак или Васил Найденов носи медальон от майка си на сцената. Това са ритуали, които носят психическа устойчивост, механизми за самоконтрол. Обаче пустият Меркурий...

Движението на планетите е развалило прическата ви, счупило пералнята, докарало диария на кучето и сополи на детето? Не, грешката не е на някоя звезда, астероид или комета, а ваша. Научете се да живеете в истинския свят. Всъщност е доста интересен. И внимавайте, не започвайте баш сега, че от 30 януари Меркурий е ретрограден и не е редно да стартирате нищо ново.