Животното: В началото с Гриша Ганчев имахме общ враг, а сега самият той се превърна във враг на ЦСКА!

Една и съща групичка от футболисти изгони и Любо Пенев, и Люпко Петрович, твърди лидерът на Сектор "Г"

Спорт
12:37 - 10 Октомври 2019
12129
Животното: В началото с Гриша Ганчев имахме общ враг, а сега самият той се превърна във враг на ЦСКА!

Един от лидерите на Сектор "Г", където е ядрото на агитката на ЦСКА - Росен Петров, говори по различни теми, свързани с клуба и проблемите в него. Животното, както е известен още тарторът, сподели без задръжки своята позиция пред сайта Факти.бг.

"Когато дойде Гриша Ганчев преди 4 години и ЦСКА беше във "В" група, ния имахме повече публика на един мач, отколкото цялата "А" група заедно. Сега реалностите са други. Г-н Ганчев дойде с много високо вдигната летва и всъщност той е "виновен" да ни даде високите очаквания, които имаме. Именно високите очаквания, които той заяви, се превърнаха в претенции. Ако Гриша Ганчев с идването си бе поставил летвата ниско долу, нашите претенции и изисквания щяха да са много по-малки. Към началото на календарната 2019-та ЦСКА имаше 24 футболиста, като от тях в момента само 8 играят за отбора, а двама са преотстъпени - Джеси и Чорбаджийски. Ако някой ми каже, че това е правилният път за изграждане на един силен отбор, няма как да се съглася", сподели Петров.

"В Литекс също правеха такива неща, но тук е София, тук е ЦСКА. В Ловеч няма този мониторинг, който е тук. Това е разликата, за която ръководството на ЦСКА в лицето на Гриша Ганчев трябва да си даде сметка. Феновете на ЦСКА приемат клуба като своя собственост. Има едно много силно чувство за собственост при всеки фен на ЦСКА. Например, ако един футболист взима 20 или 25 000 евро заплата, въпреки че не ги дават от собствения си джоб, въпреки че г-н Ганчев плаща масрафа, феновете на ЦСКА се ядосват от това, държат сметка на г-н Ганчев защо толкова високи заплати дава на футболисти. Тоест това, че плащаш заплатите и издържаш клуба, според феновете на ЦСКА не ти дава правото да правиш каквото си поискаш. Да се върнем на един пример - автобус. Г-н Ганчев утре купува един автобус, но футболистите със сигурност няма да заиграят по-добре - това е факт. Автобусът няма как да е приоритет, а е нещо, което задължително трябва да го има. Приоритет е шампионската титла. Г-н Ганчев назначава доктор, тук нещата пак са малко двуостри, защото голяма част от клубовете в Европа работят без собствени лекари, но да кажем в ЦСКА е прието да има лекар, винаги е имало и трябва да има. Ако някой се контузи на базата в Панчарево, качват се на една служебна кола и карат пострадалия в "Пирогов" или Военна болница. Но точно в това е въпросът, не дай си Боже някой си глътне езика или не дай си Боже някой си прещипе пръста на вратата? Както с автобуса, така и при наличието на лекар, отборът няма да заиграе по-добре със сигурност, но това са едни дребни детайли, с които се показва, че в отбора се работи професионално. Ще има едно усещане у самите футболисти, че са в един професионален клуб.

Дори един готвач да имаш със себе си, когато имаш две-три гостувания в месеца да го водиш със себе си в хотела, в който отсядаш, този готвач да сготви храната на футболистите. За мен е задължително, а и не опира до пари. Един готвач със сигурност ще ти взима в пъти по-малко, отколкото най-нископлатеният футболист. Както и да имаш един нормален сайт, един нормален пиар, да имаш една нормална комуникация с феновете. Защо стана скандалът с Бодуров? Това, което чухме ние на срещата със Стойчо Стоилов преди мача с Витоша (Бистрица), се припокрива на 100% с думите на Бодуров. Стойчо Стоилов каза абсолютно същото, не е излъгал. Лека му пръст на тъста на Бодуров, на който той е трябвало да ходи на 40 дни в деня преди мача със Зоря. Мачът с украинците ни беше най-важният за последните 10 години, ние имахме реална възможност да прескочим за първи път от много време в 4-ия кръг на Лига Европа, ти си капитан на този отбор - нямаш право. Наистина нямаш право да отсъстваш и една минута от колектива. Това е моето мнение.

Може би ще учудя много от феновете, но ако аз съм на мястото на треньора на ЦСКА в онзи момент, а според мен именно той трябва да реши дали Бодуров трябва да играе в мача или не, аз също бих го отстранил. Друг е въпросът, че след седмица или десет дни, аз бих му дал възможност на това момче, защото става въпрос за един голям мъжкар, а футболните му качества той ги е доказал във времето, тях няма какво да ги коментираме. Нужен е на ЦСКА в този момент. Ние от 2-3 месеца, след мача със Зоря, всички фенове питат, питат, питат, а отговор няма. Ако имахме един нормален сайт, един нормален пиар, едно нормално ръководство - две изречения щяха да са достатъчни. Капитанът на ЦСКА Николай Бодуров е отстранен заради неспазване на указанията на старши треньора или да се позоват на проблеми от дисциплинарен характер. Точка. Всичко свършва. В тези три месеца нямаше да се разтягат локуми, нямаше да се напада Стойчо Стоилов, нямаше да се напада ръководството. Всичко щеше да е точно и ясно. Това пак е от онези дребни детайли, които споменах. Това дава повод на хората да не говорят за футбол, а за тези дребни детайли. Когато ги изчистиш тези неща, хората освен за футбол, няма за какво друго да говорят. В чисто футболната част е ясно, че не винаги може да побеждаваш, не винаги трансферите може да са ОК, не винаги може да случиш на треньор. Обаче тези неща феновете на ЦСКА биха ги разбрали. Първата и втората година ние имахме общ враг с Гриша Ганчев. Сега вече се получава така, че вместо врагът да е Кирил Домусчиев, феновете на ЦСКА се самонастройват и общият им враг е Гриша Ганчев. Той е с някаква нагласа, че трябва да воюва с феновете. Няма собственик на ЦСКА след 90-та година, който да е спечелил войната с феновете. Ако за него да спечели войната с феновете е да ги накара да спрат да идват на стадиона и да не му подскачат, сам по себе си той я губи тази война, защото неидването на стадиона за него е загуба на войната. Ако той изгони най-ценното нещо, което притежава ЦСКА, а това е публиката, той губи войната. Печелейки битката с феновете, той ще загуби войната. Трябва собствениците и ръководителите на ЦСКА да осъзнаят, че е абсолютно безумие да се доказва на феновете "видите ли, аз решавам". Ние знаем, че той решава. Въпросът е, че решенията, които взима, трябва да са правилни. Не казваме, че Гриша Ганчев трябва да се съобразява и ние да кадруваме, но нека се вслушва в думите на феновете. Никой фен на клуба няма даде съвет, който да е користен. Може да не е правилен, но няма да е користен", каза още Животното.

"Изобщо не ми е минавало през главата да свалям, да гоня Гриша Ганчев или Стойчо Стоилов. Ако Гриша Ганчев ни направи шампиони, качвам го на рамената си и ще го разкарвам из цяла България. Същото важи за Стойчо Стоилов и целия екип. Но ако Гриша Ганчев, Стойчо Стоилов и цялото ръководство работят по начин, по който видно на никой цесекар не му харесва, аз също ще съм против. Няма как да харесам нещо, което според мен не е правилно. Иначе мнителността на Гриша Ганчев му играе лоша шега. Просто човекът е живял през целия така наречен демократичен преход и през цялото това време е имал един или друг бизнес, сблъсквал се е с всякакви политически схеми, явно е предаван от много близки приятели и просто това е мнителност, която според мен граничи с параноя. Всеки си гледа от своята камбанария и е прав за себе си. Ако аз имах пари и бях собственик на ЦСКА, въпреки че най-вероятно не съм по-малко мнителен от г-н Ганчев, бих назначил хора, които разбират от футбол. Стойчо Стоилов безспорно разбира от футбол, доказан е. Тук обаче идва едно но. След като трета, четвърта година нищо не се случва и виждаме десетки трансфери, които са, меко казано провал, идва време за някаква смяна. Така бих направил аз. Собственикът на отбора не трябва да се бърка в работата на ръководството, той трябва да си назначи едно ръководство, към което той да има определени изисквания и претенции и ако те не бъдат изпълнени, това ръководство се освобождава, или част от него, след което се назначават нови хора. Това го има в цял свят. Арсенал освободи треньора, който им е донесъл най-големите успехи в тяхната история, под давлението на феновете. Така че аз не виждам нищо пагубно в това, след като виждаш, че нещата не вървят както трябва, ако не си отговорен за всичко, тоест - ако Гриша Ганчев не решава абсолютно всичко, (хората от клуба твърдят, че вземат решения) то тогава ти би трябвало да търсиш отговорност на хората, които си назначил, не само на треньорите обаче. Стойчо Стоилов ни заяви, че той ходи, той намира футболисти, той отговаря за абсолютно всеки трансфер, той избира абсолютно всеки футболист. Разбира се, след като го хареса и одобри, го показва на треньора, който е в момента и ако той също го одобри - привличат го. Да, но има и нещо друго. Ние сме сменили тази година четири треньора и какво правим с тези 10-15 футболисти, които е одобрил предишния треньор, ако сегашният не ги одобрява? Сядат на пейката или директно ги освобождават. Тук пак става въпрос за взаимна безотговорност, което пак казвам е, меко казано, аматьорщина.

Аз отново говорих със Стойчо Стоилов, за да му обясня надълго и на широко какво означава за нас феновете "селско управление", а той ме погледна и ми каза, че чак сега разбира какво сме имали предвид. Ние нямаме предвид само и единствено 11-те на терена и начина, по който те биват привличани и освобождавани, ние имаме предвид абсолютно всичко "от-до". От чистачката на стадиона до Гриша Ганчев. Всяко едно стъпало в този отбор трябва да е топ, не само единайсетте на терена. Най-малкото, ако не е топ, нещата да се подредени. Това е нашето виждане. В общи линии въпросите, които зададох аз на срещата със Стойчо Стоилов, свързани със спортно-техническата част - той даде отговор на тях. На другите въпроси, които бяха зададени, той не можа да отговори, въпреки че твърди, че той взима решения, което мен ме навява на мисълта, че щом не можеш да отговориш на един въпрос, то тогава решението не е било твое", сподели Животното.

"За мен като страничен наблюдател, Люпко Петрович и Любо Пенев бяха изгонени точно от едни определени футболисти - на 100%. Двама, трима, петима, да ги изреждам поименно няма как да се случи в момента. Доказателства какви трябва да имаме? Ние виждаме как играят на терена. Самият подход към мача, като го знаеш един човек как може да свърши определена работа, а виждаш, че той не я върши по начина, по който я е вършил 10 пъти преди това, това те навява на мисълта, че даденият човек играе симулативно. Винаги може един футболист да има слаб мач, винаги може да има от спортно-техническата гледна точка грешни отигравания, когато обаче един футболист не изпълнява тактическите указания на треньора, то това е умишлено действие. Това нещо сме го виждали доста пъти.

Една и съща групичка от футболисти изгони и Любо Пенев, и Люпко Петрович. Два-три мача не играем, настройваме публиката срещу треньора, а публиката на ЦСКА е много докачлива като няма победи, като се сложат и другите простотии, които се случват около клуба в момента, един-два мача и нещата ескалират. Тези същите футболисти изгониха Люпко Петрович, а един от тях, който бе споменат и от Стойчо Стоилов, въпросният Пинто на следващия мач пак влезе да играе. За какво говорим?

Ти твърдиш като човек от управата, като втори човек след Гриша Ганчев в ЦСКА, изключвам Дани Ганчев, защото той отговаря само по финансовите въпроси, ти казваш, че Пинто е "пробил" Любо Пенев, след което Пинто продължава да играе. Същият този г-н Пинто, на когото престоя в ЦСКА е най-успешен във футболната му кариера досега, той и групичката около него "пробиват" Люпко Петрович и на следващия мач Пинто пак играе. От това се стига дотам, че феновете започват да ми пишат на мен на лични съобщения да сме хванели да пребием Пинто. Е, така ли се решават нещата? С побоища, да бием футболисти? Толкова години се мъчим да си подредим сектора, видно е колко млади хора, колко деца идват в сектор Г и сега накрая да се върнем там, откъдето сме тръгнали преди десет години?

Да пребием Пинто? Защо? Защото нямаме ръководство. Пинто е стигнал дотам, че на лагера в Австрия поради техническа неизправност - автобусът, който е трябвало да вземе отбора от аерогарата, закъснява с 40 минути, някакъв технически проблем, а той започнал да казва, че това е аматьорски клуб, аматьорщина, писнало му. Стоим и го търпиме, Пинто, Минто и разни други такива олигофрени. Ама той не е виновен, просто вижда, че може да прави каквото си поиска в клуба", заяви Росен Петров.

"Ако има мислещи хора в тази държава, съм оптимист, че ЦСКА ще има нов стадион. Не е реално да искаш да извадиш едни 30 милиона евро, да построиш един стадион и да го подариш на държавата, а същата тази държава да те спира и да не ти дава възможност. Тук става въпрос, че ръководството на ЦСКА вади голяма сума пари, прави един стадион, който стадион не остава собственост на ЦСКА, а остава собственост на държавата. Тази държава вместо да адмирира и по всякакъв начин да помогне, прави всякакви спънки", завърши лидерът на Сектор "Г".