Жоао Феликс се нареди до Левандовски след погром над Антверпен

50 дни не стигнаха на Ламин Ямал да разбие рекорд в Шампионска лига

Спорт
11:41 - 20 Септември 2023
2058
Жоао Феликс се нареди до Левандовски след погром над Антверпен

В група Н на Шампионската лига Жоао Феликс отбеляза две попадения и направи асистенция за убедителната домакинска победа на Барселона над белгийския шампион Антверп с 5:0.

На Олимпийския стадион в Барселона, където "каталунците" играят, докато "Камп Ноу" е в ремонт, домакините бяха изключително убедителни. Жоао Феликс откри резултата в 11-ия с удар в близкия ъгъл, а осем минути по-късно асистира на Роберт Левандовски за 2:0.
В 22-ата минута защитникът Йеле Батай си вкара автогол след центриране на Рафиня, а Гави направи 4:0 в 54-ата.

Феликс реализира петото попадение с удар към далечната греда 12 минути по-късно. Португалският национал стана първият футболист на Барселона от 20 години насам, който в дебюта си за каталунците в най-силния европейски клубен турнир е пряко замесен в три гола.

Преди това същото е правил само Роберт Левандовски, който през есента на 2022 г. заби три гола на Виктория Пилзен. Що се отнася до поляка, той се превърна в най-възрастния голмайстор на блаугранас в Шампионската лига, изпреварвайки Жерар Пике.

Лева се разписа на възраст от 35 години и 29 дни, докато Пике го бе правил на 34 години и 260 дни през 2021 г. срещу Динамо Киев.

Ламин Ямал влезе като резерва срещу белгийците, правейки го едва на 16 години и 68 дни. Така той стана вторият най-млад дебютант в най-силния европейски клубен турнир. На по-ранна възраст в турнира от него е играл само нападателят на Борусия Дортмунд Юсуфа Мукоко.

Германският национал дебютира за жълто-черните в Шампионска лига, когато бе едва на 16 години и 18 дни.

Порто спечели другия мач в групата с 3:1 срещу Шахтьор Донецк, който играе домакинските си мачове в Хамбург този сезон. Вандерсон Галено вкара първите две попадения, а после асистира за третото на Мехди Тареми.