Жул Верн - най-големият пророк

Фантазиите на бащата на „Капитан Немо” се сбъдват една след друга

Мистика
15:44 - 11 Септември 2022
8622
Жул Верн - най-големият пророк

Много повече от 10 са фантазиите на писателя Жул Верн, които днес са се превърналби не просто в реалност, а в неотметна част от битието на съвременното общество. Такава сбъдната фанация е телевизията, която приковава към малкия екран милиони хора ежедневно. Авторът на „Капитан Немо” предрича и видеовръзката, без която сега са немислими новините.

Жул Верн предвижда много научни постижения, включително пътуване в Космоса, пътуване под вода, управляеми ракети. Самолетът, вертолетът и подводницата са може би най-известните сбъднали се фантазии и пророчества на френския писател.

Той предсказва научни открития и изобретения в най-различни области, включително аквалангите, електрическия стол, пътуване до Луната. Жул Верн описва съвсем точно размерите на ракетата, точното място на стартирането – Флорида, и даже факта, че екипажът за Луната е от трима души, както по-късно е заложено в програмата на Американската космическа агенция.

Авторът на „Децата на капитан Грант” се оказва пророк и за дългата железопътна линия, свързваща Средна Азия със Сибир. От своя 19-ти век Жулн Верн ясно вижда огромните автомобилни задръствания по света в края на 20-ти и началото на 21-ви век и описва последиците от тях. Успява да предвиди строителството на Айфеловата кула и създаването на генно-модифицираните организми и култури.