Журналистка е заплашвана и обиждана от охранител в община Венец

Новини
12:49 - 02 Август 2024
1057
Журналистка е заплашвана и обиждана от охранител в община Венец

Журналистката от "За истината" Диана Желязкова е била заплашвана и обиждана от охранител на шуменската община Венец, става ясно от позиция на Асоциацията на европейските журналисти в България, която призовава МВР за бързо и независимо разследване. 

От АЕЖ определят случилото се като недопустима агресия. Желязкова е дългогодишна репортерка и автор на разследващата медия "За истината".

Тя е била нападната със заплахи и обиди от охранителя Дениз Юнуз, докато е отразявала редовната сесия на местния общински съвет на 31 юли.

Случката се е разиграла пред очите на множество служители на общината, кметове на села и общински съветници, като недвусмислено е станало ясно, че непровокираната агресия е свързана с работата на журналистката и е категоричен опит за сплашване и заглушаване на критичен глас, посочват още от АЕЖ. 

Още в началото на заседанието на Общинския съвет охранителят отказал да пусне репортерката в залата, в която се провеждат сесиите. Той не приел обяснението, че според действащото законодателство сесиите на Общинските съвети са открити не само за журналисти, а за всички граждани, които искат да присъстват, разказа Желязкова пред "За истината" и АЕЖ.

Тя е допусната на заседанието едва след получено разрешение от кметицата на Венец Нехрибан Ахмедова. По време на сесията журналистката е била атакувана и от кмета на с. Борци, защото си "позволявала" да се движи из залата и да прави снимки. „Не можете да ходите, където си искате!", викал кметът Бахри Хюсеин.

Минути след заседанието охранителят Юнуз отново пресрещнал Диана Желязкова, този път с викове и обиди, свързани с работата ѝ.

"Журналистката отдавна следи работата на доминираните от ДПС общини Венец и Никола Козлево, като последните ѝ материали за "За истината" и "Свободна Европа" осветляват зависимостите в малките населени места в района на Шумен", допълват от АЕЖ.
"Нямаш ли за какво друго да пишеш, че пишеш все за Венец? Само глупости пишеш за общината!", казал охранителят.

По думите на Желязкова, сцената се е разиграла пред очите на присъствалите на заседанието кметове и общински съветници, които не се намесили, макар и да е имало риск вербалната агресия да премине във физическа. Само намесата на общинска служителка, която е застанала пред агресиралия мъж, е предотвратила физическа саморазправа, обяснява Желязкова. 

Тя е подала сигнал на телефон 112 и е дала показания пред служители на МВР от участъците във Венец и Хитрино.

От АЕЖ настояват МВР да вземе всички необходими мерки, за да гарантира безопасността на журналистката, както да проведе ефективно разследване.

"Призоваваме Община Венец да предприеме съответните мерки срещу недопустимата агресия спрямо журналист, изпълняващ служебните си задължения, проявена от неин служител. Тъй като нападението се е състояло в сградата на местната администрация, настояваме също така Общината да публикува и записа от охранителните камери, пред които се е разиграла ситуацията, и ще го изискаме по законовия ред", категорични са от АЕЖ.
Общината с гордост е споделила на сайта си, че е била класирана на първо място по активна прозрачност в област Шумен в рейтинга на фондация „Програма достъп до информация” за 2024 г. По тази причина би следвало тя да осигури пълна прозрачност на инцидента и да не допуска повече журналисти да бъдат тормозени и заплашвани заради това, че отразяват работата ѝ, заключват от Асоциацията на европейските журналисти в България. 

От Община Венец до момента няма информация.