Журналистка от БНТ е била изгонена от публично събитие на ПП „Възраждане“

Костадин Костанов я обиждал пред тълпата, а негови привърженици са я заплашвали

Новини
20:50 - 01 Април 2023
13574
Журналистка от БНТ е била изгонена от публично събитие на ПП „Възраждане“

Журналистката от Българската национална телевизия Цвета (Флора) Стратиева е била изгонена от публичното събитие, с което официално се закрива предизборната кампания на политическа партия „Възраждане“, съобщиха от Асоциацията на европейските журналисти. Лично лидерът на партията Костадин Костадинов е призовал журналистката да напусне, като се е обърнал с обидни квалификации към нея. След като тя е отказала и е посочила, че е там като представител на Българската националната телевизия (БНТ) привърженици на партията са я обградили и са я принудили да си тръгне, включително и със заплахи.

Инцидентът се е случил в петък вечерта и не е оповестен вероятно заради началото на Деня за размисъл. Получихме потвърждение за случая от самата Стратиева, а Костадинов отказа да коментира и ни посъветва да се обърнем с официално писмо към техния пиар експерт. И оттам не ни бе даден отговор.

Опитите за унижаване и заплахите към журналисти са абсолютно недопустими, пишат от Асоциацията на европейските журналисти. Призоваваме ръководството на БНТ да вземе отношение по случая и да защити журналистката Цвета Стратиева. Не смятаме, че оповестяването и осъждането на недопустимо отношение спрямо журналисти в деня за размисъл и в изборния ден нарушава разпоредбите на Изборния кодекс.

Припомняме, че това поведение от страна на представители на „Възраждане“ не е прецедент и отново призоваваме журналистите за солидарност. Предишните случаи бяха с представител на „Дневник” и репортер на „Дойче Веле”, а сега на БНТ и това показва, че обект на подобна атака би могъл да бъде всеки. А потърпевша е свободата на словото и правото на обществото да бъде информирано, допълват от организацията.