Зидан се точи за поста на Дешан

При успеха 2:0 над Белгия в Лигата на нациите публиката в Лион не спря да скандира “Зизу, Зизу”

Спорт
19:50 - 10 Септември 2024
1003
Зидан се точи за поста на Дешан

Подписалият наскоро нов договор като треньор на Франция Дидие Дешан може и да не изкара до края на контракта си. Според вестник “Екип” бъдещето на бившия футболист начело на световните шампиони от 2018 г. е под сериозен въпрос. А причините са няколко - незадоволителните резултати и игри на тима, както и т.нар. изпускане на съблекалнята. На всичкото отгоре феновете на Франция отдавна са против Дешан да води сънародниците им.

При успеха 2:0 над Белгия в Лигата на нациите публиката в Лион не спря да скандира “Зизу, Зизу”, визирайки друга легенда на страната - Зинедин Зидан. Именно спечелилият всичко на клубно ниво с “Реал” (М) е фаворит да замени Дешан, който при нова издънка, било то в контрола, квалификация или среща от Лигата на нациите, си тръгва 99%.

Зидан е без работа от дълго време. И отказва всякакви многомилионни оферти от грандове и саудитски богаташи. Като причината вероятно е, че иска един ден да води Франция.

Дешан не бе единственият, когото публиката в Лион освиркваше. Звездата на тима Килиан Мбапе също не бе посрещнат подобаващо, щом стъпи на игрището.

В същото време пък Антоан Гризман направи още една крачка към статута си на жива легенда на “сините”. С появата си в двубоя с Белгия нисичкият футболист записа 137-ия си мач с екипа на националния отбор. Така Гризман се изравни на 3-ото място във вечната ранглиста по този показател с отказалия се от представителния тим Оливие Жиру. Пред Гризман са само Лилиан Тюрам (142 мача) и Юго Лорис (145), но и двамата не играят вече за родината си.

За първи път от близо година пък Франция успя да вкара 2 гола от игра в официална среща. Селекцията на Дешан отбеляза само едно попадение на Евро 2024. Това стана на 1/2-финалите с Испания. Другите попадения на “сините” бяха или автогол на противника им, или от дузпа. Иначе за последно Франция вкара 2 гола при равенството 2:2 с Гърция в последен мач от квалификациите за Евро 2024.