Златните ни момичета се прибраха

Гимнастичките ни триумфираха на Европейското в Баку

Спорт
11:43 - 22 Май 2023
1785
Златните ни момичета се прибраха

Златните момичета на българската художествена гимнастика се прибраха от Европейското първенство в Баку, на което България спечели общо 13 медала.

Българският отбор обра най-важните титли при жените - тези в многобоя. В индивидуалната надпревара Боряна Калейн се качи на най-високото стъпало, а ансамбълът стана абсолютен европейски шампион за първи път от 33 години, който бе в състав Камелия Петрова, Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова и Радина Томова. Стилияна Николова успя да се пребори за бронз в многобоя.

„Беше тежко състезание, тъй като ние не бяхме от основните претенденти по време на сезон. Децата се бориха изключително сериозно и успяха да станат европейски шампионки. Целият треньорски екип стои зад гимнастичките. Мотивацията и желанието изключително много им помогна да се представят добре. Конкуренцията е убийствена и ще работим“, заяви Весела Димитрова.

„Смятаме, че много работихме в залата и си бяхме подготвили добре съчетанията. Вече сме по-уверени и се готви за Световното първенство през август. Готови сме за всичко“, коментираха Камелия Петрова и Женина Трашлиева от ансамбъла.

„Не съм доволна лично от себе си и своето представяне, разбира се, няма как да омаловажа постиженията, доволна съм от медалите, но не съм доволна от собствената си игра. Искам да мога да играя на състезания и да покажа колко съм подготвена всъщност, защото на Европейското първенство не успях. Смятам, че България доминира в художествената гимнастика и сме конкурентноспособни“, заяви Стилияна Николова.

„Първото място означава, че съм се преборила със себе си и съм си свършила добре работата. Имаше доста голямо напрежение и беше тежък формата на Европейското първенство. Последната година преминах през доста предизвикателства чисто здравословно и ми се налага много пъти да спирам с подготовката и се радвам, че успях да покажа на какво см способна. Ще имаме една седмица почивка и след това започва подготовката за Световното първенство през август. Харесва ми, че художествената гимнастика се превърна в национален спорт в България. Надявам се тези успехи да продължат“, заяви Боряна Калейн.