Зловещ слух в Lupa.bg: Майка ще се пали пред парламента

Общество
19:02 - 09 Август 2020
7056
Зловещ слух в Lupa.bg: Майка ще се пали пред парламента

Майка от гражданската инициатива "Системата ни убива" възнамерява да се самозапали тази вечер около 20 часа пред парламента в знак на протест срещу правителството и срещу бездействието на властта по отношение на хората с увреждания. Този зловещ слух се разпространява сред протестиращите в София, дочу Lupa.bg.

Не само заради протестите от последния месец, а и защото е стратегическа строго охранявана сграда, в и до Народното събрание винаги има пожарникари, които да реагират при екстрени ситуации. По принцип и полицейското присъствие в района на парламента също е засилено. 

Все още не е ясно дали намерението на майката е реално или тя само е споделила, че подобно решение би било крайна форма на протест.

Майките на деца с увреждания от гражданската инициатива "Системата ни убива" протестират непрекъснато от 1 март. Те се сляха с вълната на недоволни срещу правителството и също всяка вечер са на жълтите павета. Преди дни майките поеха на автошествие под наслов "Борисов, тук сме!" от Министерския съвет към дома на премиера в Банкя с настояване за оставка на кабинета без да се водят каквито и да било преговори.

Пред къщата на министър-председателя бяха оставени черни найлонови чували, на които пишеше "Оставка", листове с надписи "Ти уби бъдещето на децата ни" и "Ти уби свободата на словото", както и цветя.

По-късно стана известно, че заплашилата да се самозапали е представителката на „Системата ни убива“ Диана Кишкилова. Тя не е майка на дете с увреждания, самата страда от множествена склероза. Приела каузата на майките още от първия ден.

Пред журналисти Кишкикова обясни, че ще се самозапали, ако полицията опита да разтури палатковкия лагер на „Системата ни убива“.

„Аз съм се подготвила, ако някой трябва да изгори на това място тук, за да има демокрация, да останем тук, готова съм. Да си помислят преди да дойдат!“, заплаши Диана Кишкилова.