Зловещо! В Перу откриха гробове на деца, принесени в жертви

76 деца са станали жертва на религиозни ритуали от жреци на доколумбовата култура Чиму

Новини
13:12 - 01 Октомври 2022
3607
Зловещо! В Перу откриха гробове на деца, принесени в жертви

Гробовете на 76 деца, принесени в жертва по време на религиозни обреди бяха открити неотдавна в Перу при разкопки в светилище, където и преди са били намирани детски кости, предаде Франс прес.

"Открихме 76 гроба с останки на деца, принесени в жертва", заяви за АФП археологът Луис Флорес. Останките на децата, принесени в жертва на възраст между 6 и 15 години, са намерени през юли-август на обекта Пампа Ла Крус в балнеокурорта Уанчако близо до град Трухильо, на около 500 км северно от Лима. 

През периода 2016-2019 г. същият екип, ръководен от археолога Габриел Прието, откри на същото място останките на 240 деца, също принесени в жертва от цивилизацията Чиму, населявала северната част от крайбрежието на днешно Перу от 900 до 1450 г. 

Гърдите на децата са били разрязвани, за да се извадят сърцата им, уточни Луис Флорес. 
Жертвоприношенията може да са били извършвани по време на суша, липса на дъжд, във връзка с политически проблеми или войни. Хипотезите са много и сега ги проучваме, допълни той. 
Сред находките има скелети на пет момичета в седяща поза, погребани с глави, допрени една до друга и образуващи един вид кръг. 

Сега знаем, че човешките жертвоприношения, по-специално на деца, са били структурен елемент от религията на Чиму, посочи Габриел Прието пред перуанската новинарска агенция Андина. 
Освен перуански експерти в разкопките, приключили през септември, са участвали студенти и учени от университети в американските щати Флорида и Луизиана. Според Флорес работата ще продължи догодина и може да бъдат открити нови останки от човешки жертви. 
На два километра от Пампа Ла Крус се намира археологическият обект Уанчакито, където през април 2018 г. бяха изкопани останките на други 140 деца, също предложени в жертва на боговете.  

Източник: bta.bg