ЗЛОВЕЩО: Възпитателка в частна забавачка без лиценз прати дете в болница с ритник в слабините

5-годишният Ади е опериран по спешност с разкъсвания, директорката готви ответно дело

Крими
12:00 - 07 Декември 2022
8113
ЗЛОВЕЩО: Възпитателка в частна забавачка без лиценз прати дете в болница с ритник в слабините

За пореден ужасяващ случай на насилие в детска градина, съобщи майка на сериозно пострадало дете, като обяви кошмара публично в социалните мрежи. Татяна Узун е родител на 5-годишно момченце, което праща срещу солидна месечна такса, в частната "Цветна градина Монтесори" от септември миналата година. 

На 7 ноември обаче спокойствието й, че детето е на сигурно място, секва, след като получава обаждане от възпитателката с несвързани изречения, че нещо неприятно се е случило с 5-годишния й син Ади. Когато отива на място, на улица "Джовани Горини" 3 в центъра на София, разбира, че детето е за спешна хоспитализация след нечовешко насилие, упражнено върху него. 

Детенцето е приведено за спешна операция в Институт "Пирогов" с разкъсвания и хематоми по члена след брутален ритник от въпросната "педагожка", която абсурдно твърди, че то просто е прищипало слабините си.

Момченцето е било със сменени дрехи. И нещо повече - половият му орган е бил "привързан" с къс тоалетна хартия под слиповете, докато детето още е кървяло. 

Родителите на пострадалия малчуган вече са завели дело и срещу възпитателката, и срещу директорката на т.нар. учебно заведение, което в представянето си твърди, че работи по иновативни и щадящи методи поверените му хлапета. 

Репортер на Lupa.bg се свърза с директорката на заведението Цвета Борисова, която заяви, че готви ответно дело срещу майката Татяна Узун за уронване на престижа на детското заведение. 


Директорката на детския център 

"Защото написаното от нея е доста некоректно. Няма нищо доказано, само твърдения на майката. Затова мисля да си търся правата по съдебен ред", каза тя. На въпрос къде се разминава истината между преживяното от майката на малкото момченце и фактическата ситуация, тя заяви, че нямало да коментира. Имало разследване, а възпитателката, причинила този кошмар, била задържана непосредствено след "инцидента". 

Борисова твърди още, че след хирургическата интервенция на детето в столичния спешен институт, семейството направило заявка да го върне в детския център. 

"Имало е някаква интеракция, за да се случи това. Детето се държи агресивно спрямо учителите", добавя директорката. И твърди, че то не е пострадало от удар на въпросната. 

Цвета Борисова призна, че лиценз за двете сгради на въпросната "Цветна градина Монтесори" няма издадени от МОН. Затова и заведението не било "детска градина", а "детски център". Последната иснпекция, по думите й, от РЗИ е била в рамките на настоящата година. 

Двете сгради приемат целодневно деца от 2010 г. срещу сумата от 650 лева, сочи още нашата справка. 

Ето и целия разказ на майката:

"Много се двоумих дали да споделя с този пост какво се случи с големия ни син наскоро в една от “хубавите” частни детски градини в центъра на София, и ако не беше наглото поведение на директорката и въпросната учителка, вероятно щях да си замълча. Все пак реших да споделя с цел всички родителите, които имат интерес и/или възнамеряват да посещават тази детска градина да вземат по-добро информирано решение.

Действието се развива в частна детска градина “Цветна градина Монтесори” филиал на улица Джовани Горини 3, която Адриан посещава от септември 2021 г с директор Цвета Борисова. На 7 ноември малко след 17 ч получавам обаждане от една от двете дежурни учителки Василка, в което тя започва с “Няма ли да си дойдете да си приберете детето?”. Бях много учудена тъй като часът е 5 следобед, а ние всяка вечер прибираме детето между 17:30 и 18:00, детската градина работи до 18:00.

Обясних, че съм на път и попитах дали нещо се е случило, за да ми звънне.

Учителката Василка изведнъж започна да говори много несвързано, “той ме удари по крака, аз само си изпънах крака, ами той се удари… има кръв…”. Живеем наблизо, изтичах с 5 месечната ни дъщеричка в бебеносеща раница до градината. Наближавайки градината чух въпросната дама да му се кара на двора “ти какво си мислиш и на мен ми е обидно да ме ритат”.

По думите на тази жена конфликта се е получил заради яке и Ади я ритнал по крака. По нейни думи тя “само леко си е изпънала своя крак към него”. Свалих му гащите и видях парче тоалетна хартия залепена с лепенка на пениса му. Разлепих и видях, че все още кърви. Забелязах, че е преоблечен в други гащи и панталон, а дамата ми подаде мокрите му дрехи с думи, че ги е била изпрала. Тръгнахме към Пирогов където постъпихме с разкъсано контузна рана, кръвонасядане, хематоми на пениса (копирано от епикризата). Наложи се спешна операция и четиридневен престой. Месец по-късно той все още е вкъщи и се възстановява с различни лекарства.

С цялата си наглост въпросната учителката и директорката първоначално се опитаха да омаловажат случилото си, как при момчетата това често се получава, особенно ако не са били “забелени” добре и как дори те самите могат да “се прищипят с ластика на гащичките”. Бях в шок, разкъсано- контузна рана и хематоми не се получава от “прищипано с гащички”.

Жената си е изпуснала нервите и е пратила 5 годишно дете с ритник в Пирогов. Аз се питам, ако нямаш здрави нерви, защо избираш да работиш с деца? Аз се питам тази дама запозната ли е с конкретни ненасилствени методи, какво се прави, когато едно дете не слуша? Та те са деца, ясно е, че ще има моменти, когато прекрачват граници и ние възрастните ще очертаваме границите на поведението им с топла категоричност а не с ритници до Пирогов чак до операционна.

В тази детска градина располагат с празна стая, където слагат непослушни деца да се успокоят. Аз се питам, защо ако имат такава стая, моето дете не е бил хванат подмишнички безопасно и не е бил сложен в тази стая, а е бил ритнат в слабините?

Искрено се надявам, това, че в София по въпроса с детските градини търсенето е повече отколкото предлагането и няма достатъчно места да не им позволи да си мислят, че могат да осакатяват децата и ще им се размине.

Директорката ни каза, че не може да посещаваме повече тази градина защото “се е натрупало напрежение”. И без да ни го казва не бих им поверила повече децата си! Сега ние ще трябва да работим с физическите и психическите последствия от тази частна градина". 

Редакцията на Lupa.bg ще продължи да следи кошмарния случай и отправя апел към родителите, чиитo деца не са се класирали за места в общинските детски градини, да проучат лицензирането на частните детски центрове, в които записват малчуганите.