Зоран Заев: Да изчакаме изборите в България

Имаме още малко време и пространство, каза той

Новини
13:34 - 05 Декември 2020
2183
Зоран Заев: Да изчакаме изборите в България

Македония няма да започне преговори с ЕС до края на годината, каза в интервю пред македонското радио „Канал 77“ премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев.

Думите му са цитирани от скопското издание “Фокус“.

„Имаме още малко време и пространство, но е сигурно, че България ще наложи вето отново този месец. Мисля, че трябва да изчакаме да отминат изборите през март, да мислим с трезва глава. Да няма такъв натиск от избори. Въпросът трябва да бъде решен през пролетта“, смята Заев.

Той обяви свикването на лидерска среща след завършване на тази глава от преговорите с България, предаде "Фокус".

„Веднага след като преговорите с България приключат, тази глава от разговори, успешни или неуспешни, ще свикам лидерска среща. "Никъде в Европа не се провеждат срещи на ръководството в разгара на разговорите", каза Заев.

Той говори и за интервюто пред българска медия от миналата седмица. Той казва, че не съжалява за казаното и отбелязва, че интервюто е било предназначено за българската публика.

„Проблемите с идентичността са въпроси, които Заев и никой друг няма да преговаря. Между Югославия и България е поставена 48-годишна желязна завеса. Заради политики. Като жител на Струмица си спомням съборите по границата след това. Да сближат нациите. Когато правителството в България е решило да се присъедини към Третия райх, то не е питало хората. Вместо „български фашистки окупатор“, „българска фашистка ръка“, трябва да ги заменим с „фашистки“. Лидерите трябва да ръководят, не съжалявам за казаното. Знам, че правя първите стъпки в изграждането на приятелство. Нека бъда ясен: интервюто беше дадено, за да работи положително в България. Борисов също често е критикуван у дома, защото говори открито за македонския народ и език. Това са лидери, които не си правят тънки сметки и не поставят политическата си кариера на първо място, казва Заев.