Зоран Заев се надява на решение на спора със София

Новини
09:06 - 22 Юли 2021
1655
Зоран Заев се надява на решение на спора със София

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви в интервю за предаването "Конфликтна зона" на Дойче веле, че се надява на решение на спора с България с новото правителство в София, съобщи МИА, цитирана от БТА.

Голямо е разочарованието и травмата на гражданите след блокадата на европейския път на Северна Македония, но страната няма да търси алтернативи, заяви Заев.

В противен случай ще пожелаем късмет на Албания сама да продължи по европейския път, каза Заев.

Заев говори за шансовете за решаване на спора с България, предстоящото преброяване, корупцията в страната и опасността за региона, ако продължи отлагането на интеграциите в ЕС.

Аз съм оптимист, защото по време на нашето последно посещение на 17 юни се срещнахме с всички официални представители в България, с президента, премиера, министрите и предложихме решения за всички отворени проблеми. И съществуваше пълно потвърждение за това, но остава необходимостта от политическо правителство в България. Поради това аз съм оптимист и мога да направя заключението, че продължаваме да бъдем изцяло приятелски ориентирани, защото сме съседи и трябва да осигурим по-добро бъдеще за нашите млади хора, да не правим грешки в тази насока. Затова вярвам, че след формирането на новото правителство е възможно решение, каза Заев.

Според Заев отлагането на европейското бъдеще на страните от региона, губенето на мотивация става опасно за всички страни от Западните Балкани, както и за Северна Македония. В Европейския съвет вярват, че ще бъде по-лесно да се вземе решение за начало на преговори за двете страни в пакет, каза Заев, добавяйки, че за него не съществува никакъв проблем, ако двете страни сега се разделят заради ветото от София.