Зов от Бургас: Държавата спешно да отвори почивните си бази за украинци

По Черноморието местата са достатъчни и това е най-бързият начин да приобщим бежанците, заяви областният управител Стойко Танков

Новини
22:02 - 04 Март 2022
3629
Зов от Бургас: Държавата спешно да отвори почивните си бази за украинци

Областният управител на Бургас Стойко Танков е предложил спешно да се отворят базите на всички министерства и държавни предприятия за украинците. Това е най-лесният начин бързо да се организира посрещането на бежанците.

Тези места за настаняване по Черноморието са достатъчни, затова очаквам решение по този въпрос. Това съобщи днес губернаторът на Бургас преди срещата с министъра на туризма Христо Проданов и представители на бранша, на която Областна управа бе домакин.

Още миналата седмица Стойко Танков създаде кризисен щаб на местно ниво, който събира информация от общините за възможностите за осигуряване на леглова база и какви са проблемите с настаняването на украински бежанци.
Имаме готовност през нас да минава организацията, обяви днес той.

Очаква се Министерският съвет да приеме механизъм, по който да работят еднакво всички областни управители. Създали сме група за бърза координация на действията между правителството и областните управи в страната.

По около 40 лева на ден за спане и изхранване за период до три месеца за настанен украински бежанец се обсъжда да получават хотелиерите от държавата, обяви в Бургас по-рано днес министърът на туризма Христо Проданов.

За бежанец ще се счита всеки украински гражданин, който е пристигнал в страната ни след 24 февруари и ще може да се получи подкрепа. До понеделник хотелиерите, които искат да настанят украинци, ще могат да подават офертите си.

„Имаме голям капацитет на легловата база и интерес от хотелиерите. Нямаме като идея и цел да настаняваме украинци само по Черноморието. Има подготвена база и във вътрешността на страната“, добави министърът.

Украинските граждани, които имат желание да работят у нас и във всяка държава в ЕС, ще получават работна виза по облекчени процедури.

„Цените на тока нямат общо с бежанската вълна. Всички юридически обекти в България получават компенсации от държавата за тока“, подчерта министър Проданов по повод оплакванията на хотелиерите по морето, че не могат да си плащат високите сметки.

Министър Проданов не скри, че очаква летният сезон за 2022 г. да е слаб.

„Не може в зона, в която в морето има военни кораби, ние да се чувстваме спокойни и някой да предпочита България за своята почивка. Надявам се това безумие час по-скоро да свърши“, сподели министърът.

Той обясни, че няма информация за откази от ранни резервации.