Зрелищно: Олександър Усик детронира Джошуа

Украинецът победи съперника си пред 65 000 зрители в Лондон

Новини
08:10 - 26 Септември 2021
3759
Зрелищно: Олександър Усик детронира Джошуа

Олександър Усик е новият крал в бокса! В тежка категория на професионалния ринг, украинецът победи пред 65 хиляди зрители на стадиона на Тотнъм в Лондон, досегашния шампион в три от четирите световни боксови федерации Антъни Джошуа, след като и тримата съдии бяха категорични в полза на Усик - 117-111, 116-112, 115-113. Двамата са олимпийски шампиони от Лондон 2012 година.

Битката започна изненадващо, като категорично в началото украинският боксьор бе по-активен и не спираше да се движи между въжетата. Той отправи хубав и точен удар със силната си лява ръка още в първия рунд, в който двамата по-скоро се проучваха.

Първата хубава комбинация от два удара за Усик дойдоха в третия рунд, които предизвикаха притеснения сред 65-те хидялид по трибуните. Джошуа опитваше да пласира крошета с дясната си ръка, но не му се отдаде. В средата на боя, все пак британецът се активизира като успя да вкара няколко десни прави в тялото на Усик, а след това и да разтвори гарда на Усик, макар че последвалия десен прав бе нечист.

Първото тежко попадение, което Джошуа успя да пласира в тялото на съперника бе в края на шестия рунд и специалистите предрекоха, че англичанинът започва поредната си наказателна акция. Това обаче не се случи.

Още в 7-ия рунд, Олександър Усик направи комбинация от два десни прави, след което с нов хубав удар разклати световния шампион. В 10-ата част Усик разкървави носа на Джошуа с поредица от десни прави, а британецът отвори аркада на дясното око на съперника след удар с дясната ръка. Тук вече и физическата подготовка оказа влияние върху развоя на мача.

В последните два рунда Усик не спираше да пробва удари в комбинация ляв-десен, което не даде никаква възможност на англичаните да помисли за атака, дори може да се каже, че финалния гонг го спаси от нокаут.

Победата на Усик е историческа не само за Украйна, но и за тежката категория, защото пак голям шампион от по-долната дивизия се изкачва и обединява световните титли. Усик вече е наследник на династията Кличко, защото отново след тяхната хегемония имаме обединен шампион при тежките от тази страна.

Това е само първата част от битката между двамата, защото в договора има подписана клауза за реванш, която Антъни Джошуа може да активира в случай на загуба, тъй че ни предстои още една вълнуваща битка.