Зукърбърг циничен: Следенето помага Фейсбук да бъде безплатен

Само един от всеки десет потребители на iOS е съгласен глобалната мрежа да го следи

Новини
14:31 - 10 Май 2021
2067
Зукърбърг циничен: Следенето помага Фейсбук да бъде безплатен

Притесненията на Фейсбук относно iOS 14.5 (операционната система на Епъл за мобилни устройства) не изглеждат пресилени. Flurry Analytics съобщава, че едва четири процента от американските потребители на Айфон са позволили на компанията да следи действията им 12 дни след публикуването на обновлението, предава Engadget.

В световен мащаб този дял расте до 12 процента, но е ясно, че повечето хора отказват да бъдат следени, когато имат възможността да го направят.

Изследването е проведено сред 2,5 млн. потребители в САЩ и 5,3 млн. в световен мащаб.

Резултатите обясняват защо Фейсбук поведе мощна атака срещу промените в защита на поверителността на личните данни, които Епъл въвежда. Изглежда, че компанията на Зукърбърг ще загуби огромен дял от данните, които събира от iPhone потребителите, и съответно от приходите си. Гугъл все още не е коментирала дали ще въведе подобни промени в Android.

Междувременно кампанията на Фейсбук продължава и корпорацията дори се опитва да заплашва потребителите, че услугите ѝ ще станат платени, ако те откажат да бъдат следени от социалните мрежи на интернет гиганта. Компанията добави съобщение, което съобщава на потребителите на iPhone и iPad, че следенето "помага Фейсбук да бъде безплатен".

Съобщението бе възприето от потребителите в социалните мрежи като опит за заплаха.