Зверев продължи след много мъки, Алкарас - без проблеми

Спорт
11:14 - 18 Януари 2024
1455
Зверев продължи след много мъки, Алкарас - без проблеми

Александър Зверев стигна изключително трудно до третия кръг на Откритото първенство на Австралия. Поставеният под №6 в схемата германец се нуждаеше от над 4:30 часа, за да отстрани Лукас Клейн.

Още повече Саша беше принуден да прави обрат от 1:2 сета. Той спечели два последователни с тайбрек, за да се поздрави с крайния успех с 3:2 – 7:5, 3:6, 4:6, 7:6(5), 7:6(7).

Първата част не предвещаваше чак такива проблеми за Зверев. Към нейния край той проби сервиса на Клейн и я спечели със 7:5.

Във втория и третия сет обаче ролите се размениха. Словакът диктуваше събитията на корта и поведе с 2:1 след 6:3, 6:4.

Така започнаха канските мъки за Зверев, който трябваше да даде всичко от себе си, за да остане в мача. Без пробиви, четвъртият сет беше решен с тайбрек. Зверев поведе с 6:4 точки и реализира втория си сетбол.

Решаващият пети сет се разви по идентичен начин. И двамата бяха перфектни на начален удар. Тайбрекът беше още по-драматичен и оспорван. Опитът на германеца като че ли си каза думата и той съумя да измъкне победата.

Следващият му съперник е 19-годишният американец Алекс Микелсен, който поднесе изненадата и изхвърли Иржи Лехечека след победа с 3:1 сета – 4:6, 6:3, 6:4, 6:4.

Поставеният под №11 в схемата Каспер Рууд също имаше сериозни затруднения да се класира за третия кръг. Той игра пет сета срещу представителя на домакините Макс Пърсел, но в крайна сметка го срази с 3:2 – 6:3, 6:7(5), 6:3, 3:6, 7:6(10).

В третия кръг ще се изправи срещу британеца Камерън Нори, който отстрани Джулио Цепиери след обрат от 0:2 – 3:6, 6:7(4), 6:2, 6:4, 6:4.

Карлос Алкарас загуби сет, но продължава напред на Australian Open след успех с 3:1 над Лоренцо Сонего в двубой продължил около 3 часа и половина.

Първата част бе решена само от един пробив, който бе в полза на Алкарас. Във втория сет обаче нито един от двамата тенисисти не успя да спечели подаването на съперника си и така се стигна до тайбрек. В него Сонего показа по-здрави нерви и го спечели със 7:3.

Испанецът не загуби концентрация след поражението във втората част и започна третия сет по перфектен начин - спечелен сервис гейм и пробив за 2:0. Този брейк бе достатъчен на Алкарас да спечели частта.

Четвъртият сет започна с размяна на пробиви в първите два гейма, които бяха единствени в сета и се стигна до втори тайбрек в мача. Този път световният номер 2 бе по-стабилен и след 7:3 спечели частта и мача.

В следващия кръг Алкарас ще играе срещу победителя от двубоя между Сумит Нагал и Джунченг Шанг.