Звезда налива масло в огъня: Да поискаме всички да застанат зад плакат "Косово е Сърбия"? ​​​​​

Новини
15:50 - 05 Април 2022
4950
Звезда налива масло в огъня: Да поискаме всички да застанат зад плакат "Косово е Сърбия"? ​​​​​

Сръбският Цървена звезда очаква образуване на дисциплинарно разследване от ръководството на Евролигата по баскетбол относно инцидента, възникнал преди мача от редовния сезон с литовския Жалгирис.

Това се казва в изявление на сръбския клуб, публикувано на официалния му сайт.

В неделя баскетболистите на Цървена звезда отказаха да се снимат с транспарант в подкрепа на Украйна преди мача срещу Жалгирис.

След това сръбските играчи бяха освирквани от присъстващите на мача литовски фенове.

Срещата завърши с победа на тима от Каунас със 103:98 след продължение.

"Спортен клуб Цървена звезда е представител на Република Сърбия и следва официалната позиция на страната ни относно ситуацията в Украйна.

По време на официална комуникация с ръководството на Евролигата и централата на Жалгирис няколко дни преди мача в Литва, беше казано, че всякакви политически действия ще бъдат забранени и никой няма да държи транспарант в цветовете, на която и да е държава, тъй като това би ни направило участници в манипулирането и политизирането на хуманистичните лозунги.

За съжаление, молбата ни да не държим банер, който не е неутрален, не беше предоставен (може би под нечий натиск) и всичко след това беше политически спектакъл, а не спорт и сериозно нарушаваше основните принципи на Евролигата и на баскетбола", се казва в изявлението.