Звездата от „Пътят на честта“ Илияна Лазарова: Получих мастит и махнах силикона

Аз съм примерна съпруга и майка, а не изкусителка, каквато често играя - признава актрисата

Нещо за четене
18:30 - 05 Януари 2024
13193
Звездата от „Пътят на честта“ Илияна Лазарова: Получих мастит и махнах силикона

Илияна Лазарова познаваме като Стела от „Пътят на честта“, Силвия от „Връзки“, суровата брокерка Камелия от „София вкъщи”, Лиз от „Седем часа разлика”, „Стъклен дом” и други. Като ученичка се занимава с мода, но по-късно решава, че актьорството е нейното поприще. Завършва международни финанси в Бъкингамския университет в Лондон, а по-късно и института за кино и театър „Лий Страсбърг”. Илияна е омъжена за бизнесмена Красимир Аначков, с когото имат общ син – Оливър, а от предишна своя връзка актрисата има дъщеря – Емма. С Илияна разговаряме за нейната любима страст – сцената, семейството, децата, страховете, любовта, мечтите и целите.

- Докато правим интервюто, синът ви Оливър е болен, а мъжът ви се грижи за него, за да можете да отговорите на въпросите ми. Той явно не е от бащите, които само се радват на децата, а ви помага...

- Много ми помага. Винаги когато се наложи ме отменя. Когато имам представления или турне, винаги е насреща и се занимава с децата. Разбира се, бабите също помагат, но съпругът ми е наясно, че родителството е обща грижа, и си поделяме „работата” по деца.

- Кой от двама ви е по-ревнив?

- С годините улегнах и вече не съм толкова ревнива, малко се укротиха страстите. Той ме ревнува, но умерено. Интелигентен е и знае да не проявява без повод ревността си. С годините ме опозна и знае, че това ме вбесява до лудост. Аз съм изключително примерна съпруга и майка. Никога не ми е минавало през акъла да погледна встрани. Много обичам съпруга си и той знае, че ако съм обвинена без причина, това ме вбесява.

- Споменахте, че сте примерна. А защо често ви дават ролята на съблазнителка, което е далеч от вашата същност?

- Никаква идея нямам. На тази тема сме си говорили и с приятелки, и със съпруга ми. Преди години много се дразнех, че ми дават подобни роли, защото съм далеч от съблазнителка. Впоследствие режисьорът Виктор Божинов ми каза да го използвам като преимущество това, че ме виждат по този начин, а не да се дразня. Може би е нещо във визията и излъчването ми, но самото ми съзнание и възпитание е съвсем различно. Да, умело мога да изиграя такава роля, това ми е работата. В интерес на истината, не мога да разбера този тип жени. Опитвам се да ги разбера, защото ми се налага да ги изиграя, но само това е досегът ми с такъв тип жени. Дори нямам такова обкръжение.

- Ако не бяхте актриса, с какво щяхте да се занимавате?

- Най-вероятни щях да бъда лекар. Винаги ме е вълнувала медицината и биологията. До ден днешен чета много медицински журнали. Лекувам цялото ми семейство, разбира се, допитвам се и до лекари. Разчитам изследвания на цялата рода, на родата на съпруга ми, на приятелките. Мога да се самолекувам, но не прибягвам до това. Мистерията на човешкото тяло ми е много интересна и винаги ме е вълнувала.

- Знам, че сте завършили финанси...

- Това беше по заръка на моите родители. Те държаха да имам такова образование, което ми влиза в употреба в работата ми като продуцент. Като продуцент имам две пиеси зад гърба си и един филм. Имам стратегическо и аналитично мислене. Създадохме филма „Жигули” по време на пандемията, когато бюджетите бяха силно ограничени и аз успях да събера немалка сума пари и да финансирам филма. Не мои лични пари, но точно това е част от работата на продуцента – да намери финансите за реализирането на един проект. Също помагам на съпруга ми в страничните му бизнес начинания. Една от допълнителните му дейности е недвижими имоти и аз му помагам с обзавеждане и декориране на апартаментите, преди да се пуснат за продажба.

- И с майсторите ли се занимавате?

- Да, когато се налага, се занимавам и с майсторите. Отменям го, защото неговият основен бизнес е счетоводството. Той си има счетоводна кантора, това с недвижимите имоти започна спонтанно и тръгна от един апартамент, който купи, ремонтирахме, обзаведохме и продадохме. Така постепенно станаха 20 апартамента. В последните години ми остава все по-малко време да му помагам в този му бизнес.

- Дъщеря ви е тийнейджърка. Вече ориентира ли се към какво ще се насочи?

- Тя има данни за модел. Мислех, че ще се откаже от тази своя амбиция, но се оказа, че е много постоянна в тази насока. Няколко пъти са я спирали букери, защото е малка и трябва нещата да се случат с мое позволения, защото е непълнолетна и трябва да я придружавам навсякъде. Като гледам, натам вървят нещата, защото има и качествата, и даденостите за модел.

Лазарова с мъжа си и двете им деца

- Какви са вашите страхове като родител?

- От агресията. Самата аз съм ставала свидетел на такива свади. Слизала съм от кола на кръстовище, за да разтърва няколко момчета, които бият едно. Слизам и започвам да се карам с тях, да звъня на полиция. След случая с момичето от Стара Загора – Дебора, която беше нарязана с макетно ножче, няколко седмици живеех в ужас и сънувах кошмари. Помислих си за секунда как дъщеря ми се влюбва в някакъв малоумен младеж и изтръпнах. Тя няма такъв пример около себе си, но все пак се притеснявам. Агресията в обществото ме плаши. Не мога да разбера защо споровете се решават със сила. Уж сме еволюирали, а продължаваме да се държим като варвари.

- Учили сте в Гърция, Лондон и Ню Йорк. Защо се върнахте в България?

- Заради Емма. Забременях с дъщеря ми и реших, че тук ще ми е по-лесно да я отгледам, има кой да ми помага. В Щатите нямаше да имам помощ. Една коледна ваканция се запознах с бившия ми мъж, който живееше в Испания. Поддържахме връзка от разстояние и бързо забременях, но не съжалявам, защото имам Емма, а и като се върнах тук, бързо започнах да снимам и да работя като актриса в американски продукции, което в САЩ щеше да ми е много трудно.

- Споменахте бившия ви мъж. Има какви ли не слухове за него – че е мафиот и е избягал от България. Каква е истината?

- По-голяма част от нещата, които се пишат, не са истина. С него не сме заедно от години. Разделихме се, когато дъщеря ми беше на 6 годинки, а в момента е на 16. От 10 години не сме заедно. Имаме несходство в характерите, не се разбирахме. Той не живее в България и дълго време не поддържахме комуникация, но не защото сме имали лоши отношения, а по стечение на обстоятелствата. От известно време общуваме, в добри отношения сме. Не знам с какво се е занимавал след нашата раздяла, но докато бяхме заедно, внасяше вино.

- А можем ли да кажем за настоящия ви съпруг, че е мъж мечта?

- Чак ме е страх да го кажа, но да, такъв е! Съпругът ми е изключително толерантен и разбира моята луда същност. Мечтаех си да срещна човек, който да ме разбира, защото до момента не ме разбираха. Мога да кажа, че сме сродни души, защото между нас има кармична връзка, която е по-силна от любовта и страстта. Много се допълваме и усещаме.

Красимир е сродната душа на актрисата

- Мъжът ви как приема интимните ви сцени във филмите?

- Не е много щастлив. Аз съм го канила на снимачната площадка, за да види какво всъщност представлява заснемането на такава сцена. Тя не е купон, а притеснение за всички. Тези сцени са ми най-неприятни и трудни. Освен физическо разголване, има и духовно. Той знае, че това е роля. Избирам ролите си и ако видя, че нещо прекрачва някакви граници и не е оправдано – голота или интимна сцена, няма да го приема.

- Вярно ли е, че след ролята на Стела от „Пътят на честта“ сте потърсили помощ от психолог?

- Да, това беше тежък период за мен. Снимахме 3 месеца и аз почти не излизах от роля. Започнах да не мога да спя, да сънувам кошмари, да се будя от паник атаки, да плача нощем. Ролята отключи в мен фобии и страхове, явно на подсъзнателно ниво. Отне ми 6 месеца да се възстановя. Помогна ми психолог и медитации.

- Имали сте силикон в бюста, защо го махнахте?

- Даже съм забравила, че имах силикон. Махнах го след раждането на сина ми Оливър. Много бяха причините за махането. Отделно вече има много статии, в които пише, че имплантите отключват ракови заболявания. Макар и този силикон да е капсулован, микрочастиците в него могат да напуснат импланта и да се движат свободно из тялото. Аз го махнах, защото имах проблеми с кърменето, получих мастит, а после започна да се измества имплантът. Така и никога не свикнах с тях, защото е чуждо тяло. От дете спортувам и реално ми пречеха, защото е излишна тежест, отделно обичам да спя по корем. Махнах силикона, защото се притесних за здравето си и изобщо не се колебах, 11 години го носих. Сега като си гледам стари снимки и се чудя защо въобще съм си сложила. Аз съм слаб човек, с малък гръден кош и въобще не ми е било добре. Сега се харесвам много повече и се чувствам по-секси без силикона. Имам повече индивидуалност. Вече всяка втора жена има импланти и се губи моментът на естествената красота, която аз все повече търся в жените. Не съм против корекциите, но в България нещата започнаха да излизат извън контрол. Не може да се преправят толкова, че да не може собствената им майка да ги разпознае. Жени, които не са раждали, въобще не трябва да се замислят да си слагат силикон. Това трябва докторите да им го казват. Нека първо минат през раждане, кърмене и след това да решат дали искат да си променят тялото.

Илияна смята, че е по-секси без силикон

- Знам, че сте фен на „Сървайвър”. Ще ви гледаме ли в някой от следващите сезони?

- Много би ми се искало. Наистина харесвам предаването и бих се предизвикала, но не знам как ще изкарам 2-3 месеца, отделена от семейството. Другото, което ме притеснява, са контузиите. Почти всички приключват с доста контузии и после им трябва време за възстановяване. Иначе бих излязла от зоната си на комфорт и да тествам себе си, но единствено това, че няма да мога да се чувам с децата си и контузиите, ме спират.

- Имате ли мечтана роля?

- Искам роля, която да ме предизвика и да мога да разкрия целия си потенциал. Знам, че съвсем скоро ми предстои такава роля, усещам го.