​​​​​ А уж плащачи: Работници още не са си получили парите от световното

Спорт
16:55 - 27 Октомври 2023
2484
​​​​​А уж плащачи: Работници още не са си получили парите от световното

Стотици чуждестранни работници за Световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар все още не са получили бонуси, въпреки че техните колеги от Катар са получили своите.

Чуждестранните работници от Върховния комитет за доставка и наследство (SC) на Мондиала в Катар, които представляват 75% от работната сила, не са получили бонуси за работата си преди турнира, който се проведе преди почти година.

През септември емигрантите изпратиха съвместно писмо до шейх Джасим бин Хамад Ал Тани, който е брат на настоящия емир на Катар, и до председателя на управителния комитет на Върховния комитет.

"През последните 12 години работната сила на SC се състои от опитни, талантливи и отдадени на работата си професионалисти от повече от 50 държави.

Експатрираните служители, съставляващи приблизително 75% от работната сила, включително пряко наети служители, консултанти на SC и командировани работници, бяха посланици на цялата страна, подкрепяйки правото на Катар да бъде домакин на турнира, сякаш това е нашата собствена държава”, започва писмото.

"Ето защо е съкрушително да научим, че емигрантската работна сила на SC е била изключена от получаването на премий в края на турнира - практика на индустрията в световен мащаб за събития от такъв характер”.

"Заслужава да се отбележи, че въпреки сериозните финансови съкращения през 2020 г., експатрираният персонал остана ангажиран с този проект, правейки значителни лични жертви, но продължи напред отчасти благодарение на уверенията на SC, че в най-скоро време ще бъдат намерени решения. Много от катарските ни колеги не са съгласни с това решение, тъй като са прекарали години в съвместна работа за постигане на една и съща цел”.

"Подобно решение е в разрез с ценностите на SC, Катар и размива наследството на турнира. С уважение ви призоваваме да преразгледате решението за изключване на емигрантските служители от получаването на бонус за проекта, като по този начин гарантирате справедлив и равноправен резултат за всички, които осигуриха провеждането на турнира", се казва още в писмото.