$10 000 струвала хакерската атака (ОБЗОР)

Нападателите са ползвали "зомбирана" ботнет мрежа

Новини
22:40 - 16 Октомври 2022
3726
$10 000 струвала хакерската атака (ОБЗОР)

10 000 долара в биткойни са платили руските хакери от We are killnet, за да атакуват сайтовете на държавни институции, летища, телекоми и медии. Срещу тази сума са получили заразени дигитални устройства, с които да правят милиони заявки в секунда за отваряне на страниците, като по този начин ги блокират. Поводът за атаката - България подкрепя Украйна и “заради доставки на оръжия” за Киев.

Обявите за такива атаки в даркуеб на интернет не са малко. При тях срещу подобна цена за 6 до 12 часа се наема мрежа от заразени устройства, която да атакува избраните от поръчителя сайтове.

3 дни преди посегателството срещу българските страници от групировката We are killnet са пуснали обява в канала си в чат приложението телеграм, че имат нужда от дарения. Дали парите са отишли точно за тази атака или са за бъдещи планове, няма как да се разбере. Факт е, че преди събота в телеграм каналите им никога не е споменавано за планове за удари срещу български сайтове.

Самата атака направи така, че сайтовете временно станаха недостъпни. Най-сериозно пострада този на президентството, който не можеше да бъде отворен няколко часа. За кратко блокираха и тези на МВР, военното министерство, данъчната служба.

Държавата също реагира сравнително бързо и спря достъпа от чужди ай пи адреси.

Шефът на следствието Борислав Сарафов пък обяви, че атаката идва от Магнитогорск и дори се знаят името и адресът на извършителя. 

Самата атака бе от типа Distributed Denail of Service - DDoS, или разпределителна атака за отказ от услугата. Тя идва от голям и трудно определим брой източници, които целят да претоварят сървъра на даден сайт с цел блокирането на самата страница.

Обикновено се използват програми, които правят над 200 заявки за достъп до съдържанието на даден сайт за една секунда. Сайтът не може да отговори на заявките и блокира - съдържанието му не се показва.

По същия начин е станала и атаката в събота. Заявките в секунда са били над 10 млн.

Собствениците на самите компютри и други устройства, осъществили милионите заявки в секунда, дори не са били наясно с атаката. За да прикрият следите си, нападателите са използвали “зомбирана” ботнет мрежа. При подобна атака се използват потребители, чиито компютри са заразени, например чрез теглене на нелегален софтуер, в който е вкаран ботът. Така компютърът се превръща в зомби агент, чакащ да бъде използван.

Ботът е вирус, който може да изпълнява автоматични действия, които да навредят на носителя или на друга посочена цел.

Изключително уязвими са и смартфоните, които имат по-малко защити, и други устройства като телевизори, свързани с интернет. При такива атаки не се източват бази данни, нито се пипа съдържанието. Единствената щета са пропуснатите ползи от времето, в което сайтът е бил недостъпен. 

Това са част от набелязаните от We are killnet сайтове.
 

От събраните данни става ясно, че не само компютри, но и мобилни телефони, таблети и дори перални и телевизори, свързани с интернет, са подавали заявки. Те са идвали от устройства от цял свят, включително от България. Така например няколко български перални също са помогнали за атаката, както и множество компютри и телефони.

В случая с кибернападението срещу България е избрано да се атакува мястото, на което са разположени сайтовете. Така едновременно са правени заявки към всички страници на правителствени институции.

Сайтът на президентството се хоства (е разположен) на друго място, затова падна. Другата причина е, че правителствените сайтове са по-защитени. Парадоксално - заради стара руска атака.

През 2015 година по време на местните избори сайтовете на ЦИК, МВР и други правителствени институции бяха блокирани от милионите заявки. Затова след атаката се сдобиха със защити. Смята се, че зад тогавашното хакване стои близката до ГРУ хакерска група Fancy Bear. За разлика от тях, няма данни We are killnet да са свързани с Кремъл. Те се обособиха като групировка след началото на войната в Украйна. Оттогава атакуват сайтове и държави, които не подкрепят руската агресия.

Най-известната им атака е срещу сайта за гласуване на Евровизия. Италианската полиция ги спря, заради което групата удари сайта на карабинерите.

Групировката е нападала и Румъния, Молдова, Литва. Последната им атака преди тази срещу България е на 10 октомври. Тя бе срещу сайтове на щатски летища и компанията “Локхийт Мартин”, най-известна с производството на военни изтребители.

Ден след неуспешната атата групировката попита последователите си дали “мирните българи, които харесват Русия, са готови да свалят това антируско правителство”.