$120 млн. - наследството на Кристо отива за слоновете в Африка

Общество
16:00 - 02 Юни 2020
6854
$120 млн. - наследството на Кристо отива за слоновете в Африка

Изкуството на отишлия си преди дни гениален приложник Христо Явашев - Кристо, може да не беше прието от всички арт критици, но едно е сигурно - в комерсиален план малцина творци се доближават до успехите на габровеца. Състоянието на художника се оценява от щатската преса на колосалните 120 милиона долара, а къде ще отиде огромната сума човърка публиката и нас, и отвъд океана.

Единствен наследник на деветцифрената сума е синът на Кристо и Жан Клод - фотографът Сирил Кристо, който наскоро закръгли 60 години. Ако родителите му бяха ексцентрици, то отрочето им е същият, умножено по 10. Роденият във Франция мъж е известен поборник за защита на дивите животни и първата му работа след като прие съболезнованията за смъртта на баща си беше да обяви, че ще използва финансовия му ресурс за да подпомогне борбата на WWF за създаване на "глобално убежище за слонове".

Плакатът на най-новия филм на Сирил Кристо - "Ходещият гръм"

Темата вълнува Сирил повече от 30 години, като негов документален филм за съдбата на огромните бозайници беше номиниран за "Оскар" в далечната вече 1987-а година. Също като своите родители, Кристо - младши работи изцяло волнонаемно с помощта на своята съпруга - американката Мери Уилкинсън

Последният му филм - "Ходещият гръм: Ода за африканския слон", дебютира доста успешно миналата есен на фестивала за документални ленти в Таос, Ню Мексико.