$300 000 глоба за обида на Путин

Руският президент на път да подпише декрети за фейк новини

Актуални новини
15:09 - 15 Март 2019
1763
$300 000 глоба за обида на Путин

Да му мислят творците на фейк новини, в случай, че в центъра се окаже руският президент Владимир Путин. Владетелят на Кремъл е на път да узакони декрети, обявяващи за незаконно публикуването на материали, „изразяващи неприлична форма на ясно неуважение“ към руската държава. Глобите са меко казано, строги – до 300 000 рубли (4600 долара) или 15 дни затвор за нарушителите.  

Други два акта забраняват разпространението на фалшиви новини „застрашаващи обществената сигурност“. Там санкциите са още по-страшни - до 1,5 млн. рубли.  

Статията на „Блумбърг“, отразила намеренията на руския президент е със заглавие „Обиждаш Путин – плащаш 23 000 долара глоба“.  

Ето и уточнение – не съдът, а Федералната служба за надзор в сферата на съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации – Роскомнадзор ще сочи провинилите се. Агенцията ще е в правото си да изисква всяка информация, която се счита за обидна, да бъде свалена веднага. Ако това не стане, органът има право да блокира достъпа до източника на информацията.  

В същото време, в Конституцията на Русия, чл. 29 е уточнено, че цензурата е забранена. Законите за обида са в разрез и с Европейската конвенция за човешките права, под която стои подписът на Москва.  

Въпреки че Съветът за гражданско общество и човешки права на самия Путин, предупреждават законодателния орган за риск от арбитражни дела, прессекретарят на Путин Дмитрий Песков определи скандалните законопроекти като „добре обмислени“.