$5 милиарда щети понасят авиокомпаниите заради коронавируса

70 самолетни фирми са отменили всички международни полети в и извън Китай, очакват се 20 милиона по-малко пътници

Топ
10:25 - 14 Февруари 2020
2137
$5 милиарда щети понасят авиокомпаниите заради коронавируса

Новата епидемия, причинена от коронавируса може да означава намаление на световните приходи за авиокомпаниите с 4-5 милиарда долара, съобщи Международната организация за гражданска авиация към ООН (ICAO). Агенцията на ООН съобщи, че 70 авиокомпании са отменили всички международни полети в и извън Китай и 50 други са намалили своите курсове до там.
 
Предварителните оценки сочат, че това означава спад с близо 20 милиона пътници в сравнение с очакванията за първото тримесечие на 2020 г. Тази цифра се равнява на потенциални загуба на приходи в размер на 5 милиарда долара, посочва агенцията.
 
Вирусът е убил 1483 души в Китай и е заразил над 64 600 там. В чужбина са регистрирани близо 600 случая на заразени.
 
"Преди епидемията авиокомпаниите бяха планирали да увеличат капацитета с девет процента по международни маршрути до / от Китай за първото тримесечие на 2020 г. в сравнение с 2019 г.", се казва в съобщението на ICAO.
 
Реалността е намаляване на капацитета на пътниците на чуждестранни авиокомпании с 80 процента.
 
Япония изглежда най-силно засегната от намалението на китайските туристи през първото тримесечие, каза ICAO. Страната може да загуби 1,29 милиарда долара приходи от туризъм, като Тайланд не изостава с потенциални загуби от 1,15 милиарда долара.