$7 трилиона : цената на забраната на шистовия петрол в САЩ

Мярката би понижила драстично броя на заетите в сектора и ще увеличи зависимостта на САЩ от вноса на енергийни ресурси

Новини
22:02 - 02 Март 2020
3011
$7 трилиона: цената на забраната на шистовия петрол в САЩ

Забраната на копаенето за шистов петрол и газ, предложена от представителите на Демократическата партия и потенциални кандидати за президент Бърни Сандърс и Елизабет Уорън, ще понижи брутния вътрешен продукт на страната със 7,1 трлн. долара в рамките на следващото десетилетие според нов анализ на American Petroleum Institute, цитиран от money.bg.

Ако планът на социалистите успее това ще доведе и до други негативи за икономиката на страната. От една страна, федералното правителство ще спре лизинга на петролни и газови находища, което ще понижи драстично броя на заетите в сектора и ще увеличи зависимостта на САЩ от вноса на енергийни ресурси.

Според Демократите обаче тези извънредни мерки са необходими, за да се адресира "климатичната криза" и за да се премине към по-зелена енергия. Те обещават да осигурят средства за обучаването на заетите в сектора на нови умения.

Трудно може да се допусне, че те биха могли да изберат по-неподходящо за време за разпространяване на тази идея. Шистовият сектор в страната и в момента е изключително тежко положение, след като банките повишиха кредитния профил на компаниите, което, в комбинация със свиващите се печалби заради понижаващата цена на суровините на международните пазари, доведе до задушаване на целия сектор.

Същевременно именно шистовият петрол през последните десетина години позволи на САЩ да увеличи енергийната си независимост от ОПЕК, а сериозните инвестиции в отрасъла доведоха до спад на цените за крайните потребители.