$9000 събрани за паметник на кирилицата в Лос Анджелис

Актуални новини
12:30 - 14 Март 2023
1206
$9000 събрани за паметник на кирилицата в Лос Анджелис

9000 долара са събрани до момента от дарения за изграждане на паметник на кирилицата в Лос Анджелис. Дарителите са общо 30. Това съобщи специално за рубриката БГ Свят на БТА почетният консул на България в Сиатъл Елка Русков.

Автор на монумента е Брони Ликоманов. Скулптурата се изработва в Студио Марков в България, като срокът е тя да бъде завършена и изпратена в Лос Анджелис през тази година.

“Благодарим сърдечно, на всеки който е успял да дари за тази кауза. Кампанията за фондонабиране продължава сред българската общност на Западния бряг. Засега един от дарителите, който се отличи с предоставянето на 5000 долара, е Огнян Гаврилов. Той е президент на Българската фондация за култура, изкуства и образование, както и адвокат, практикуващ в Сакраменто, Калифорния“, разказа още Елка Русков.

Брони Ликоманов е завършил „Художествен дизайн“ в Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“ и „Анимационно кино“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в София. Живее в Калифорния и работи като художник в анимационната индустрия за компании като Disney, Universal, Klasky Csupo и Nickelodeon. Паметникът на кирилицата изобразява ръка на просветител, която държи книга, превръщаща се в птица. Под нея са издълбани буквите А, Б, В и Г.

“Надяваме се монументът на нашата азбука да остане в паметта на българските поколения зад граница“, сподели почетният консул.

Инициативата за изграждане на паметник на кирилицата е на на Българската фондация за култура, изкуства и образование, в партньорство с Генералното ни консулство в Лос Анджелис.