-45 C°: Поне 38 са жертвите на студа в САЩ и Канада

Актуални новини
09:26 - 26 Декември 2022
2965
-45 C°: Поне 38 са жертвите на студа в САЩ и Канада

Над 38 вече са жертвите на студената вълна, която продължава да сковава Съединените щати и Канада. 55 милиона американци остават под тревога за екстремно време. Най-студено е в щата Монтана, където термометрите паднаха до минус 45 градуса по Целзий. Отменени са хиляди полети. Електрозахранването постепенно се възстановява. Без ток са по-малко от 200 хиляди домакинства при милион и 700 хиляди в пика на кризата.

Четири души са намерили смъртта си при преобръщането на автобус на заледен път в западната канадска провинция Британска Колумбия.

Смъртоносната стихия засегна особено тежко в град Бъфало и околния окръг Ери, в щата Ню Йорк, където хората се оказаха блокирани в колите си, а електроподаването бе прекъснато на много места.

Управителят на окръг Ери Марк Полонкарц заяви, че само там жертвите на студената вълна са вече седем. Снегът продължава да вали и на места снежната покривка е 1,20 метра. Четири от жертвите са били открити в блокирана от снежните навявания кола. Другите са били намерени, затрупани на улицата. Представителят на местните власти не изключва броят на жертвите в Бъфало и в целия окръг Ери да нарасне. "Не такава Коледа си представяхме", заяви той.

Очаква се през нощта в района да навали още до 60 сантиметра сняг, допълва АФП, цитирана от БТА.

Въпреки че властите бяха предупредили хората за идващата стихия и им бяха забранили да се придвижват между населените места, много хора не се подчиниха на забраната. Властите на щата Ню Йорк изпратиха Националната гвардия да помага на онези, които останаха блокирани в колите си в снега.

На много места в Бъфало токът ще бъде възстановен едва утре. Без ток днес в района са над 200 000 домакинства. Пътищата са непроходими. Ветровете са много силни, а в резултат на тях се образуват истински снежни дюни. 34-годишната Али Лоусън допълва, че снегорините дори не могат да излязат да разчистват снега.

На други места в страната положението е също тежко. В Южна Дакота външната температура заради вятъра на места се усеща като минус 46 градуса по Целзий. В различни градове, засегнати от бурята, сред които Чикаго или Денвър, са отворени и центрове за прием на бездомни хора. В Ел Пасо в Тексас в църквите, училищата и други обществени центрове мигрантите, дошли от Мексико, потърсиха спасение от зимното време.

Бурята засегна и съседна Канада, където над 200 000 души са без ток в Онтарио и в Квебек. Влаковете от Торонто за Отава и Монреал са спрени заради дерайлиране на влак.

Въздушният трафик иначе се оправя прогресивно, като днес анулираните полети са едва 1500 спрямо 3400 вчера. По данни от сайта FlightAware повече от 8000 полета в, към или от САЩ са отменени, а над 25 000 полета са закъснели в навечерието на коледните и новогодишните празници.