Домбровскис: България може да влезе в еврозоната в началото на 2025-а

Новини
15:34 - 24 Февруари 2023
1402
 Домбровскис: България може да влезе в еврозоната в началото на 2025-а

Членовете на Икономическия и социален съвет на България (ИСС) се срещнаха с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който е на посещение у нас, съобщава ИСС.

На срещата бяха обсъдени предизвикателствата пред страната ни по пътя към еврозоната, с оглед на новите обстоятелства и възможната дата - януари 2025 година за въвеждането на еврото. Идеята беше еврокомисарят да бъде запознат с позицията и ролята на организираното гражданско общество на България в лицето на ИСС, пише в съобщението.

Председателят на Съвета Зорница Русинова запозна Валдис Домбровскис с анализа и становището на ИСС за въвеждането на еврото в България и коментира, че за разлика от други държави, които вече са членове, у нас има консенсусно мнение на организациите на синдикатите, работодателите и неправителствените организации в подкрепа на приемането на страната ни в еврозоната. "Като председател на Икономическия и социален съвет на България ви уверявам, че нашият съвет многократно е изразявал становище, че въвеждането на еврото ще даде реален тласък за развитие на българската икономика, за ускоряване на необходими реформи и конвергенцията с най-развитите страни в ЕС". Русинова обяви още, че ИСС започва разяснителна кампания с предоставяне на практическа информация за хората и фирмите, свързана със самия процес на трансформация, предаде БТА.

На работната среща участваха президентът на КНСБ и заместник-председател на ИСС Пламен Димитров, изпълнителният директор на Българска национална асоциация "Активни потребители" и заместник-председател на ИСС Богомил Николов, заместник-председателят на БСК и член на ИСС Станислав Попдончев и икономическият съветник на президента на КТ "Подкрепа" и член на ИСС Ваня Григорова.