Дончев: Кирил, Асен и всички от ПП са "персона нон грата"

Няма да водим преговори с никого за подкрепа на кабинет с който и да е мандат, отсече бившият вицепремиер

Новини
15:14 - 01 Юли 2022
3147
 Дончев: Кирил, Асен и всички от ПП са "персона нон грата"

ГЕРБ остават категорично против каквато и да било управленска формула в рамките на настоящото Народно събрание, което считат вече за изчерпано, като настояват за нови избори.

"Кирил Петков, Асен Василев или който и да е излъчен от бившата четворна, вече тройна коалиция, или от "Продължаваме промяната", са персона нон грата в рамките на този парламент. Никакви преговори няма да водим с когото и да е за подкрепа на правителство с който и да е мандат. Считаме за най-редно да има предсрочни парламентарни избори", каза председателят на парламентарната група на бившите управляващи Десислава Атанасова. 

"Ролята на опозицията е да критикува и посочва грешки, не да подкрепя. Няма никаква политическа логика без значение кой е министър-председател. А и с този режим на ротация можем да имаме още 8 министър-председатели до края на мандата. Да започнат да правят списък - на всеки 6 месеца различен", ироничен от своя страна бе вторият човек в партията на Борисов Томислав Дончев.

Той подчерта още - дори и да се стигне до сглобяване на някаква управленска формула, то такова правителство би било изключително слабо и безсилно да свърши каквато и да е било работа. 

"Тя ни е дала алгоритъм какво да правим, когато едно правителство изгуби парламентарна подкрепа, който сработи преди няколко дни. Тя обаче не ни е дала алгоритъм какво да правим, когато на високи постове, особено на поста министър-председател, се окажат хора, които са функционално негодни да изпълняват отговорностите, с които е свързана позицията им. Тук трябва да има сериозен юридически и парламентарен дебат по темата. Ние все още сме управлявани от абсолютно неадекватен човек, който с всяко свое действие предизвиква все по-голяма каша и катастрофи. Каже ми едно нещо, ама едно, с което се е заело настоящото правителство, което да не е довело до катастрофа", изрази загриженост той.