Е-тата в храната повишават риска от диабет

Любопитно
16:41 - 25 Април 2024
1567
 Е-тата в храната повишават риска от диабет

Честата консумация на определени емулгатори изглежда е свързана с малко по-висок риск от диабет, предаде АФП, позовавайки се на мащабно проучване, чиято методология обаче е обект на редица критики.

"Консумацията на някои емулгиращи хранителни добавки се свързва с повишен риск от диабет тип 2", се посочва в прессъобщение на френския Национален институт за здраве и медицински изследвания (Inserm), който има принос към изследването, публикувано в сп. Lancet Diabetes & Endocrinology.

Емулгаторите са най-разпространените добавки, използвани в хранително-вкусовата промишленост. Те се срещат в много продукти, като целта им е да подобрят текстурата и консумацията.

Методът, използван в т.нар. кохортно проучване, се състои в проследяване на група хора в продължение на години, като се наблюдава какви патологии се развиват при тях и се взимат предвид множество фактори, свързани с начина им на живот. Настоящото проучване Нутринет (Nutrinet) под наблюдението Inserm е обхванало около 100 000 възрастни, които са били наблюдавани в продължение на около петнадесет години.

Върху него са базирани множество изследвания, някои от които предполагат връзка между консумацията на подсладители и появата на сърдечносъдови заболявания или рак.

Този път изследователите стигат до заключението, че развитието на диабет тип 2 е по-често срещано при повишена консумация на храни, съдържащи емулгатори като карагенан или ксантанова гума.

Подобно на предишни изследвания на същия екип обаче, заключенията му са посрещнати предпазливо от други специалисти, които посочват редица ограничения в методологията. Някои от тези ограничения, признати от самите автори, са отчасти свързани със самия принцип на наблюдателно проучване от този тип: то не дава възможност да се установи пряка причинно-следствена връзка между консумацията на тези добавки и появата на диабет.

Остава неясно дори дали рискът от диабет е свързан с употребата точно на тези емулгатори, отбелязват епидемиолози, цитирани от БТА.