Каракачанов: Ако Скопие иска да влезе в ЕС, да спре с кражбата на история

Актуални новини
13:23 - 16 Ноември 2020
2734
 Каракачанов: Ако Скопие иска да влезе в ЕС, да спре с кражбата на история

Ако Северна Македония иска да влезе в Европейския съюз, трябва да спре с кражбата на история.

Това кобяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по БНР. Той припомни, че миналия вторник премиерът им Зоран Заев бе в България и тогава поискахме да се подпише анекс към договора за добросъседство. По думите му обаче от четвъртък от Скопие нямало нито вест, нито кост.

Утре трябва да състои Съвет по общи въпроси за началото на преговорите. Каракачанов подчерта, че позицията ни е такава, че това ще стане, но първо Македония трябва да спазва договора и да се изчистят историческите въпроси.

Военният министър бе категоричен, че

като забавяме влизането на Скопие в ЕС, не обслужваме руска позиция. „Скопие провежда руско-коминтернова политика, която бе титовска“, подчерта той и добави, че правим обратното на руската политика, която наложиха в Югославия отделна македонска нация.

От думите му стана ясно, че за нашата подкрепа от македонска страна получаваме, че българите били фашисти, врагове и окупатори.

По думите му с Гърция въпроса бил уреден бързо, защото гърците били по-твърди, а ние сме по-меки. „Няма никакъв напредък по историческите въпроси“, категоричен бе Каракачанов.

Според него, ако приемем Скопие сега в Съюза, това ще доведе до проблеми за националната ни сигурност.