Лукашенко обвини Зеленски в провокации на границата

Украйна непрекъснато следи с оптически, радиоелектронни и радиотехнически средства нашата територия, твърди беларуският президент

Свят
20:30 - 04 Октомври 2022
2800
 Лукашенко обвини Зеленски в провокации на границата

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обвини днес Украйна, че е изпратила 15 000 военнослужещи в пограничния район между двете държави, за да изградят отбранителни съоръжения и да проведат разузнавателни дейности - действия, които той нарече "провокации", предаде БТА.

В изявление, разпространено от държавната беларуска новинарска агенция БелТА, Лукашенко каза, че украинското подразделение, пристигнало на границата, е блокирало пътищата и е започнало изграждането на контролно-пропускателни пунктове и огневи позиции.

"С една дума, Украйна не само се е барикадирала, но и е построила стена. Непрекъснато следи с оптически, радиоелектронни и радиотехнически средства нашата територия, войски и обекти", заяви беларуският президент: "Често с безпилотните си самолети нарушават линията на държавната граница. И в същото време се тревожат и безпокоят: "О, не позволявайте на Беларус да влезе във войната. А постоянно има провокации по границата".

Украинските власти засега не са коментирали твърденията на беларуския президент.

През февруари Лукашенко позволи на близкия си съюзник Русия да използва Беларус като плацдарм за инвазията в Украйна.

Въпреки това той уверява, че Беларус не е страна в конфликта и че нейните въоръжени сили не участват във войната, отбелязва "Ройтерс".

Днес Лукашенко заяви, че Беларус само не позволява бойните действия да се разпространят на нейна територия и тя да стане мишена на "нападение под прикритието на специална военна операция от страна на Полша, Литва и Латвия".

"Както вече казах, никой няма да стреля по руснаците в гърба от територията на Беларус", подчерта Лукашенко.