(Не)сериозният награден фонд за купа "Карабао"

Вижте колко печелят победителите и разпределението на сумите по кръгове

Спорт
16:57 - 02 Февруари 2023
2017
(Не)сериозният награден фонд за купа "Карабао"

Всички знаем, че Карабао Къп е второстепенно състезание в английския футбол, но все пак си струва да бъде спечелена. Самото достигане до финала ви дава месец мечти и един ден на "Уембли", така че от гледна точка на феновете залогът е голям. В края на февруари един срещу друг в битка за трофея ще се изправят Манчестър юнайтед и Нюкасъл.

Победителите също така си гарантират място в Европа, а за много клубове това е най-добрият им шанс да стигнат дотам.

Какво обаче е финансовото положение? Каква е стойността на Купа "Карабао" за клубните каси?

Ако някога сте се чудили защо клубовете не се отнасят толкова сериозно към Карабао Къп, особено в първите кръгове, тогава просто погледнете таблицата с наградните фондове.

Наградният фонд за цялото състезание е... само 1 милион паунда. Толкова.

На клубовете, които печелят в първия кръг, се изплащат само 5000 паунда, които може би не покриват дори пътните им разходи. Във втория кръг положението също не е много по-добро - само 7000 паунда за награда.

Отборът, който спечели тазгодишното издание на Карабао Къп, определено ще се радва на своя ден и на спомените, които той създава, но хората с пари няма да се вълнуват твърде много.

Всъщност, победителите в Карабао Къп тази година ще спечелят по-малко парични награди от отборите, които са победили в третия кръг на Купата на ФА.

Само 100 000 паунда ще бъдат присъдени на победителите в състезанието, а вторите ще получат 50 000 паунда.

Разпределение

Победители от първия кръг - £5,000

Победители във втори кръг - £7,000

Победители в трети кръг - £10,000

Победители в четвърти кръг - £15,000

Четвъртфиналисти - £25,000

Полуфиналист - £25,000

Заемане на второ място - £50,000

Победител - £100,000

Няма съмнение, че Купа "Карабао" е много по-беден роднина. Дори клубовете, елиминирани в първия кръг на Купата на Англия, получават повече парични награди от четвъртфиналистите за Купата на Карабао.

Всъщност, паричните награди, които се предлагат за двамата финалисти в Карабао къп, са буквално 20 пъти по-малки от тези за достигналите до финала на Купата на ФА.

Победителите в Купата на Англия получават 2 млн. паунда (в сравнение със 100 000 паунда за Купа "Карабао"), а класиралите се на второ място - 1 млн. паунда (в сравнение с 50 000 паунда).