Одрусаха с 50 бона мъж, изровил коритото на река Лом

Глобата е наложена от зам.- министъра на енергетиката Красимир Петров

Общество
17:15 - 03 Декември 2019
1416
 Одрусаха с 50 бона мъж, изровил коритото на река Лом

Районният съд в Лом потвърди наказателно постановление на заместник министъра на енергетика Красимир Петров, с което на Д.Д. от село Василовци е наложена глоба от 50 000 лева за нарушение на Закона за подземните богатства.

Според събраните по делото доказателства на 12 април 2018 г. в полицейския участък в Брусарци бил получен сигнал, че от коритото на река Лом в имот, собственост на община Брусарци, се добиват инертни материали. Служители на МВР и представители на общинската управа заварили на мястото Д.Д и друг жител на село Василовци да добиват баластра с багер и газка. Д.Д. обяснил, че баластрата му трябва, за да оправи улицата на която живее, тъй като има много дупки. Представители на Басейнова дирекция „Дунавски район“ в Плевен, след оглед и проверка на място съставили констативен протокол за добив на подземни богатства – строителни материали в размер на 5 тона, на стойност 100 лева, без да има надлежно предоставена концесия за добив.

По случая е образувано досъдебно производство, което е било прекратено от районната прокуратура в Лом с мотива, че липсват данни за извършено престъпление.  Преписката е била изпратена на Министерство на енергетиката. Зам.- министърът на енергетиката Красимир Петров издал наказателно постановление за нарушение на Закона за подземните богатства, с което на Д.Д е  наложено административно наказание „Глоба“  от 50 000 лева. 

Решението може да се обжалва пред Административен съд - Монтана в 14-дневен срок от съобщението на страните.