(СНИМКИ) Сателитни кадри показват мащаба на наводненията в Либия

Кадрите показват град Дерна преди и след бедствието

Топ
08:10 - 14 Септември 2023
3493
(СНИМКИ) Сателитни кадри показват мащаба на наводненията в Либия

Сателитни снимки на американска технологична компания показват мащаба на пораженията след наводненията в източна Либия.

Кадрите показват как е изглеждал най-засегнатия град Дерна преди и след бедствието. Разрушени са домове, пътища, язовири, пристанищна инфраструктура. Други кадри, разпространени в социалните мрежи, показват отчаяните опити на жителите на града да търсят оцелели.

По официални данни жертвите в Дерна са 5300, но опасенията са, че те може да се окажат между 10 и 20 хиляди. 30 хиляди души са без дом.

Либия призова за международна помощ. На този фон се отправят и призиви към самите либийци - да превъзмогнат вътрешните разделения и да действат заедно за справяне с тежката ситуация.

"Дълбоко съм разстроен, че хиляди човешки животи бяха брутално отнети в Източна Либия и толкова много хора загубиха близките си, домовете си, общността си, достъпа до основни нужди. Бурята Даниел е поредното смъртоносно напомняне колко катастрофално може да е отражението на климатичните промени върху света. Призовавам всички либийски политици да преодолеят безизходицата, да загърбят разделенията и заедно да работят за осигуряването на помощ. Това е време за обединение, всички засегнати трябва да получат подкрепа", каза Фолкер Тюрк, върховен комисар на ООН по правата на човека.