ВМРО: Тежки санкции чакат болниците, ако не разкрият COVID легла

Актуални новини
11:25 - 05 Ноември 2020
1092
 ВМРО: Тежки санкции чакат болниците, ако не разкрият COVID легла

Тежки санкции чакат болниците, ако не разкрият COVID легла. Това коментира пред БНР  депутатът от ВМРО и член на здравната комисия д-р Калин Поповски. По думите му реално имаме достатъчно легла, но не и персонал, особено медицински сестри.

Ние имаме една много либерална система на разпределение на пациентите, на болниците и на ресурса на НЗОК. И може би тази пандемия сега ни показва, че е време да затегнем мерките, добави той. 

4/5 от интубираните пациенти не оживяват и това е много лоша статистика за нас. Имаме и много заразени на ден, 180 са в интензивните отделения, каза Поповски.

По думите му сега е много по-различно март. Тогава пикът бил много по-малък и големите държавни, университетски и областни болници го приели. Лятото имало пауза.

"Не е вярно, че от тогава досега нищо не сме направили. Още тогава се закупиха 351 апарата за вентилация, които са разпределени между болниците. Това е нещо, което хората не го знаят – но правителството ги закупи и те не са никак евтини", сподели Поповски.

По думите му големият резерв са частните болниците, а също и някои общински болници, в които имат Вътрешно отделение. Там също могат да се лекуват COVID болни, заяви Поповски. Има заповед на министъра и тя трябва да се изпълнява – 10 на сто от леглата да са за коронавирус. Това трябва да се изпълни и от частните болници, категоричен е депутатът.

Министърът предлага тежки санкции за неизпълнение, това ще се внесе като поправка в закона. Първата глоба да е между 5 и 10 000 лева и при второ нарушение - да се отнема договорът със НЗОК. Предложенията все още не са внесени, а са на етап обсъждане, но по думите му може би ще бъдат коментирани на здравна комисия в четвъртък.

И частните болници черпят ресурс от НЗОК. Затова и те трябва да поемат COVID пациенти – няма привилегировани болници. Това ще се контролира от Медицински надзор, РЗИ, от МЗ, поясни още Поповски. Според него трябва и бързо да се въведат бързите антигенни тестове, които по думите му са надеждни и евтини.