1/3 от българите студуват

Най-топло в домовете на швейцарци и норвежци

Топ
11:17 - 07 Януари 2020
2667
1/3 от българите студуват

България оглави още една негативна класация в Европа. За поредна година най-голям дял от хората, които не могат да си позволят топлина в домовете си, са регистрирани в страната ни.

Около една трета от българите живеят на студено -близо 34 % от хората у нас,  показват данни на Европейската статистическа служба (Евростат) за 2018-та година.

От публикуваните данни се вижда, че общо 7% от европейците не могат да отопляват достатъчно домовете си. Статистиката представя данни за целия Европейски съюз за период от 2006 до 2018 г. Процентът на хора, които не могат да отопляват адекватно дома си в България, е многократно по-висок спрямо средния процент за Европейския съюз за целия период.

С много по-малък процент държавата ни е следвана от Литва (28%), Гърция (23%), Кипър (22%), Португалия (19 %) и Италия (14%).

В съседна Румъния едва 9.6% имат този проблем, а в Македония, която не е част от ЕС, но участва в изследването на Евростат, процентът също е значително по-нисък – 24.9%.

Най-нисък е процентът в държави като Швейцария и Норвегия, а от държавите в ЕС – Австрия (1.6%), Финландия (1.7%) и други като Люксембург, Холандия, Естония и Швеция, където въпреки по-студения климат едва около 2% от хората могат да си позволяват топъл дом.